Izvor:
12.09.2019 u 18:44
0

BEOGRAD ĆE OBELEŽITI GODIŠNJICU HALIJARD: Sutra se otvara i izložba u biblioteci!

Ambasada SAD i Fondacija Halijard će obeležiti 75. godišnjicu Operacije Halijard sa dva događaja.

Događaji će biti organizovani u Beogradu i Pranjanima, u opštini Gornji Milanovac.

Kako je saopšteno iz ambasade SAD u beogradu, u petak, 13. septembra, ambasador Kajl Skat će otvoriti izložbu "75. godišnjica spasilačke Misije Halijard" u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković u Beogardu.

Izložba sadrži reprodukcije autentičnih fotogarfija i dokumenata iz Drugog svetskog rata i trajeće do 27. septembra.

U nedelju, 15. septembra, ambasador Kajl Skat će zajedno sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima drugih savezničkih zemalja koje su uzele učešće u Operaciji Halijard obeležiti godišnjicu spasilačke misije u Pranjanina, u opštini Gornji Milanovac.

Obeležavanje će početi polaganjem venaca i obraćanjem zvaničnika, a nastaviće se službom u lokalnoj crkvi, prijemom u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Pranjanima i koncertom orkestra Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi.

– Operacija Halijard je bila najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada. Spašavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenim u ruralnim delovima Nemcima okupirane Srbije.

Preko 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana, zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima, i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje – navodi se u saopšštenju.

Potomci nekoliko spašenih američkih vazduhoplovaca su doputovali u svoju prvu posetu Srbiji kao bi se upoznali sa potomcima porodica koje su spasile njihove očeve i učestvovali na obeležavanju godišnjice. Takođe, nekoliko visoko rangiranih vojnih zvaničnika SAD će učestvovati u ovim događajima da bi odali poštu nasleđu ovih hrabrih porodica.

Izvor: B92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter