Izvor:
20.09.2019 u 15:25
0

POPOVIĆ: Srbija se uključuje u satelitski program kineske agencije!

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović razgovarao je danas sa zamenikom predsednika Kineske nacionalne svemirske administracije Vu Janhuom o uključenju Srbije u savremeni satelitski program te agencije.

Popović je naveo da saradnja sa kineskim partnerima Srbiji treba da obezbedi korišćenje satelitskih snimaka i podataka sa kosmičkih platformi za navigaciju, telekomunikacije, daljinska istraživanja, kao i posmatranje zemlje iz kosmosa.

Srbija i Kina će intenzivno razvijati saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija, istraživanja i posmatranja svemira. Kosmičke tehnologije predstavljaju osnov tehnološkog razvoja u budućnosti, a taj razvoj se zasniva na povezanim uređajima, razmeni velike količine podataka i njihovoj obradi uz pomoć veštačke inteligencije – izjavio je Popović, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

On je ocenio da će zajedničkim projektima biti obuhvaćene oblasti razmene naučnog i istraživačkog kadra u oblasti kosmičkih tehnologija.

Od posebnog značaja je edukacija inženjerskog kadra u ovoj oblasti. Srpski inženjeri su prema oceni relevantnih svetskih organizacija proglašeni za lidere u ovom delu Evrope i siguran sam da će u saradnji sa svojim kolegama iz Kine uspostaviti saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija i svemirske nauke – rekao je Popović.

On je dodao da potencijal za saradnju sa Kineskom nacionalnom svemirskom administracijom vidi u razvoju digitalnih servisa u oblasti upravljanja geoprostornim informacijama za potrebe poljoprivrede, urbanizma, finansija, bezbednosti.

Srbija očekuje podršku u razvoju svojih satelitskih sistema, jer je Kina jedan od lidera u oblasti svemirske nauke i znanja kineskih inženjera poslužiće da se u Srbiji razviju startap kompanije u ovim oblastima – istakao je Popović.

Popović je podsetio da su odnosi Srbije i Kine danas na najvišem istorijskom nivou i da je to direktna zasluga predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i predsednika NR Kine Si Ðinpinga.

Vu je istakao da su odnosi Srbije i Kine tradicionalno dobri i izrazio spremnost kineske strane da sa Srbijom podeli iskustva u oblasti kosmičkih tehnologija.

On je naglasio da će ova saradnja omogućiti da Srbija ojača svoje ekonomske, industrijske i privredne potencijale i obezbedi uslove za razvoj inovacione infrastrukture i novih tehnologija u oblasti svemirske nauke.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter