Izvor:
30.09.2019 u 13:57
0

GRAJF APELOVAO NA PAPU FRANJU: Ukloniti ploču posvećenu Stepincu u Jerusalimu!

Istoričar holokausta Gideon Grajf apelovao je na papu Franju, predsednika Izraela Ruvena Rivlina i premijera Benjamina Netanjahua, da se ukloni spomen ploča u Starom gradu u Jerusalimu posvećena hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu.

Reč je o kontroverznoj ličnosti u istoriji Balkana zbog podrške fašističkom hrvatskom ustaškom režimu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj koji je počinio genocid protiv Jevreja, Srba i Roma tokom Drugog svetskog rata.

Spomen ploča je postavljena na Austrijskom hospiciju, samoproglašenom prenoćištu za hrišćanske hodočasnike u Jerusalimu koji je otvoren Starom gradu 1863. godine.

Prenoćište, koje je i danas otvoreno sa sveštenike i hodočasnike, osnovano je uz pomoć katoličkih vlasti tadašnje Austrougarske monarhije koja je obuhvatala i današnju Hrvatsku.

Kako se navodi, prošle godine je delegacija hrvatskih hodočasnika predložila upravnicima prenoćišta da se postavi spomen ploča hrvatskom kardinalu kao sećanje na njegovo hodočašće 1937. godine.

Ploču sa natpisom na latinskom ispred ulaza u kapelu postavili su takozvani Vitezovi Svetog groba.

Ploča je provokativna, jer je to agresivan način da nas ubede da ga smatramo plemenitom osobom, a znamo da to nije – rekao je Grajf čije je istraživanja nacističkog logora Aušvic bilo osnova za film "Saulov sin" koji je osvojio Oskara.

Grajf je takođe poznat po istraživanju Jasenovca za knjigu "Jasenovac: Aušvic Balkana", logora smrti koji je imao, kako se navodi, čak 57 različitih mehanizama za ubijanje.

Memorijalni centar holokausta Jad Vašem procenjuje da je u Jasenovcu od avgusta 1941. do maja 1945. godine ubijeno 600.000 Srba, a da je ukupno pogubljeno između 600.000 i 800.000 ljudi.

S druge strane, u Hrvatskoj u Memomorijalnom centru Jasenovac se navodi da je ubijeno 83.000 ljudi, a u Memorijalnom centru Donja Gradina u Republici Srpskoj piše da je u Jasenovcu i okolnim logorima ubijeno 700.000 ljudi.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da komentariše da li postavljanje memorijalne ploče na privatnom crkvenom posedu bio neodgovarajući potez, tako da ostaje nejasno da li je Vlada Izraela uopšte konsultovana oko toga.

Ambasade Hrvatske i Srbije u Izraelu nisu dale zvanične odgovore o ploči, a zahtev za komentar papskom nunciju preneo je rektor crkve.

Iako, kako se navodi, postoje podaci da je Stepinac pokušao da spasi određene grupe Jevreja i Srba, poput onih koji su bili pokatoličeni ili u braku sa katolicima, Jad Vašem je odbio da ga prizna kao pravednika među narodima 1970. i ponovo 1994. godine.

To je tragedija Hrvata danas. Oni su ubedili sebe da je taj režim bio u redu i da su se zločinci ponašali korektno… U protivnom čitava njihova koncepcija sveta bi propala – rekao je profesor.

Navodi se i da postoji neslaganje između Srba i Hrvata oko pitanja kanonizacije Stepinca koju je pokrenuo Vatikan.

Čak i da je Stepinac spasio određen broj Jevreja, to ga ne čini dobrom osobom ili osobom koja je ustala protiv okrutnosti ustaškog režima – rekao je Grajf.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter