Izvor:
31.10.2016 u 00:15
0

Dolazi nam duga I teška zima: Evo kada će snegovi početi da veju!

Trenutne dugoročne prognoze pokazuju da će decembar biti blag, topliji i prosečno vlažan mesec.

Ako je verovati meteorolozima ove godine nas čeka relativno topla zima. Prognoze su da će novembera, decembar kao i januar biti znatno topliji nego prošle godine. Ledene zime po najnovijim prognozama će nas zaobići. Stručnjaci, naglašavaju da će biti i nekih hladnih perioda u toku zime, ali da će u proseku biti blaga, pišu Novosti.

Po rečima Branka Bijelića iz Grupe za dugoročnu prognozu vremena Republičkog hidrometeorološkog Zavoda Srbije, tokom decembra nas očekuje prosečno toplo i sunčano vreme. Vrednost srednje temperature biće između četiri i osam stepeni Celzijusa. Tek krajem meseca moguće su snežne padavine, nakon kojih će ponovo uslediti period sunčanog intervala.

– U novembru nas očekuju količine padavina od 35 do 59 milimetara. U planinskim predelima pašće od 50 do 90 milimetara kiše – ispričao je Bijelić iz RHMZ-a.

Trenutne dugoročne prognoze pokazuju da će decembar biti blag, topliji i prosečno vlažan mesec.

– U većem delu Srbije će decembarska srednja dnevna temperatura vazduha biti viša za 0,5 do jedan stepen Celzijusovih, a na jugu Srbije za jedan do dva stepena, u odnosu na višegodišnji prosek. Decembarske srednje dnevne temperature vazduha biće od nula do šest stepeni, a u planinskim predelima od dva stepena ispod nule do tri stepena Celzijusova – rekao je Bijelić za “Večernje novosti”.

Decembarska suma padavina zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka – od 40 do 60 milimetara, a na pojedinim lokacijama i do 80 milimetara. U planinskim predelima pašće od 60 do 90 milimetara, a ponegde i do 100 milimetara.

– Topliji, blaži nego inače i prosečno vlažan biće i januar. U celoj Srbiji januarska srednja dnevna temperatura vazduha će biti viša za jedan do dva stepena, u odnosu na višegodišnji prosek.Srednje januarske dnevne temperature vazduha imaće vrednosti u intervalu od nula do četiri Celzijusa. U planinskim predelima od minus četiri do dva stepena. Decembarska suma padavina zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u intervalu od 25 do 45 milimetara, lokalno i do 60, a u planinskim predelima od 40 do 60 milimetara. Ponegde i do 80 milimetara – kaže Bijelić za “Novosti”.

Po rečima sagovornika “Novosti”, iako bi predstojeća zima trebalo da bude blaža od prošlogodišnje, očekivani su i hladni periodi.

Sneg je moguć krajem novembra, kao i poslednjih dana ove godine.

Telegraf.rs
Foto: Twitter/radio_kaos

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter