Izvor:
15.10.2019 u 08:43
0

U SVIM DOMOVIMA ZDRAVLJA: Počelo redovno VAKCINISANJE PROTIV GRIPA!

U svim domovima zdravlja u Srbiji danas je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Ove godine nabavljeno je 290.400 doza vakcina, što je za 50.000 više u odnosu na prošlu godinu.

Građane će od gripa štititi četvorovalentna vakcina francuskog proizvođača Sanofi Pastera, koja u sebi sadrži dva tipa A virusa i dva tipa B virusa.

Vakcine su distribuirane po svim punktovima u domovima zdravlja, a rano jutros prvi građani požurili su da se zaštite.

Među prvima u Domu zdravlja Palilula jutros se vakcinisala Vjeročka Lihtmajer koja kaže da se poslednjih 10 godina svake sezone vakcinise protiv gripa.

"Svih ovih godina tokom zime nisam imala zdravstvenih problema", rekla je ona za Tanjug.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević kaže da je vakcinacija najefikasniji način zaštite od gripa.

"Protiv virusa gripa niko nije zaštićen ko nije vakcinisan. Taj virus je ''mudar'' i svake godine pokušava da nas prevari tako što menja svoje oblike i zato se svake godine se pravi nova vakcina kako bismo mu stali na put", navela je ona.

Naglašava da od virusa gripa niko nije zaštićen, ali da postoje određene grupe ljudi koje su u većem riziku da dobiju komplikacije, koje mogu da se zavrse i smrtnim ishodom, ukoliko obole od gripa.

Preporuka epidemiologa je da se od gripa zaštite hronični bolesnici-osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, oboljenjima respiratornog sistema, metaboličkim oboljenjima uključujući dijabetes, gojazni, osobe sa bubrežnom insuficijencijom, malignim oboljenjima.

Svi oni imaju pravo da uz overenu zdravstvenu knjižicu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobiju vakcinu.

Osim hroničnih bolesnika pravo na besplatnu vakčinu imaju i osobe koje se zbog prirode posla nalaze pod povećanim rizikom, a to su zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite.

Ove godine za sve njih obezbeđen je dovoljan broj vakcina.

"Prošle godine smo zabeležili najveći obuhvat vakcinacijom u poslednjih deset godina. Porasla je svest kod građana o značaju imunizacija, tako da smo ove godina nabavili 50.000 doza više", rekla je Kisić Tepavčević.

Direktor Doma zdravlja Palilula Aleksandar Stojanović kaže da je DZ Palilula dobio 2.500 doza vakcina i da će još toliko dobiti kasnije, kada se potroši prva tranša.

"To je sasvim dovoljno za vakcinaciju. Ove godine je nabavljeno 15 odsto doza više nego prošle godine. Svi domovi zdravlja u Beogradu dobili su dovoljan broj vakcina", istakao je Stojanović.

On je naglasio da je, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i RFZO, Srbija prva u regionu dobila vakcinu protiv gripa.

Stojanović je apelovao na sve građane koji su u povećanom riziku da se vakcinišu jer je vakcina, kako je rekao, bezbedna i najbolja zaštita od gripa.

tanjug.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter