Izvor:
18.10.2019 u 19:30
0

SARADNJA POZORIŠTA IZ REGIONA: Formirana Regionalna unija teatra!

Predstavnici šest pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije potpisali su večeras u Skupštini grada Beograda protokol o poslovnoj saradnji i formirali Regionalnu uniju teatara.

Domaćin svečanosti bio je direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević, koji je tvorac ideje o regionalnoj uniji teatara.

Protokol su potpisali Sofija Kunovska iz skopskog Dramskog teatara, Vedran Fajković iz sarajevskog Kamernog teatara 55, Dušan Kovačević iz Gradskog pozorište iz Podgorica, Barbara Hing Samobor iz Mestnog gledališča iz Ljubljanae, Duško Ljuština iz Kazališta Ulyšes (Zagreb/Brioni) i Jug Radivojević iz Beogradskog dramskog pozorišta.

Oni su, kako su naveli, formiranjem Unije institucionalizovali ideju o saradnji srodnih pozorišta iz regiona sa ciljem da se kroz različite vidove umrežavanja međusobno predstave dostignuća i prikažu aktuelne teme i ideje u oblasti umetnosti u regionu.

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda, kazao je da se ideja o Regionalnoj uniji teatara rodila pre nekoliko meseci kod Juga Radivojevića, koju je, međutim, s rezervom prihvatio jer je najavio da će veoma brzo da je realizuje.

Uspeo je u svojoj nameri i veoma smo zadovoljni zbog toga što kultura najbrže otvara vrata među ljudima i spaja narode. Ovaj momenat čini mnogo za poboljšanje odnosa među narodima u regionu – kazao je Nikodijević.

Milorad Damjanović, glumac Beogradskog dramskog pozorišta i član upravnog odbora tog teatra, kazao je da je prvi cilj unije da publika BDP-a i Beograda generalno vidi reprezenativne predstave iz regiona.

Naravno, cilj nam je i da pred publikom u regionu predstavimo pozorišne komade i umeće glumaca BDP-a. Prvi festival unije biće u Beogradskom dramskom pozorištu od 1. do 6 decembra ove godine. Otvoriće ga predstava "Liliom" u režiji Ane Tomović. Biće to veliki pozorišni praznik za Beograd – kazao je Damjanović.

On je dodao da je drugi cilj unije tesna saradnja između pozorišta kroz koprodukcije.

Prva koprodukcija Regionalne unije teatara je predstava ''Ko se boji Virdžinije Vulf'' koju su zajedno stvorili Ulyšes i Beogradsko dramsko pozorište. Predstava je imala svoju premijeru na Brionima i u Beogradu, a od 1. oktobra je na stalnom repertoaru BDP-a – kazao je Damjanović.

Jug Radivojević je napomenuo da je Beogradsko dramsko pozorište od svog nastanka imalo tendenciju da bude inovativno i išlo je u korak s vremenom.

Zahvalio bih svojim kolegama koji su brzo prepoznali odličnu ideju. Današnje stvaranje unije događaj od velike važnosti za kulturu čitavog regiona – kazao je Radivojević.

Izvor: Tanjug
Foto: BDP Wikipedia/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter