Izvor:
12.11.2019 u 19:54
0

DA VAM SRCE PREPUKNE: Mladi srpski genijalac je imao poslednju želju!

EVO SA KAKVIM PODMUKLIM ZLOM SE BORIO MIHAJLO: A danas bi slavio 22. rođendan!

Bio je obrazovan, pametan i nadasve – human

Mihajlo Sporić, mladi genijalac i ponos Srbije, prvak fizike i stipedista Kembridža, osim po velikom znanju istakao se i po neverovatnoj humanosti. Znajući da će umreti, Mihajlo je imao samo jednu želju – da se za njegovu sahranu ne kupuje cveće, već da se umesto toga novac prosledi udruženju Nurdor, za decu obolelu od raka.

Mihailo je bio jedan od njih i borio se lavovski do kraja. Samo nekoliko nedelja pred odlazak na Kembridž saznao je da ima rak pluća, ali je ipak spakovao kofere i rešio da ode, da ne odustane.

Profesori, najveći svetski naučnici, čuli su za hrabrog Mihajla i pružili mu punu podršku. Čak su, kako se priča, dolazili u njegovu sobu da ga podučavaju jer zbog bolesti nije mogao da izlazi.

Dok je trajalo lečenje i mnogobrojne operacije, on je učio i profesori su dolazili kod njega u sobu kako bi mu držali predavanja. Svi su bili opčinjeni njime, jer ne samo što je polagao sve ispite, već je dobijao najviše moguće ocene – ispričao je Srđan Ognjanović, legendarni direktor Matematičke gimnazije koji je bio sa Mihajlom i njegovom porodicom u kontaktu i nakon Mihajlovog odlaska na studije.

Kada se u medijima prvi put pročulo za njegove uspehe, Mihajlo je bio oštar u izjavi, podsećajući nas da ne skrenemo sa puta.

Osim euforije zbog postignutog uspeha, najjači utisak mi je publicitet koji dobijamo. Meni je iskreno drago što se naglasak stavlja na neke druge vrednosti kao što su rad i odgovornost, vrednosti koje takmičenje promoviše, pre nego vrednosti rijaliti zvezda koje se sada plasiraju kao prave. Ja svoju budućnost vidim u nauci, u fizici. Ali, vidimo kakve su sada prilike u Srbiji za to, naročito za eksperimantalnu fiziku koja takoreći i ne postoji. Moja želja je da će se situacija popraviti, a ako ne, onda u inostranstvu – rekao je tada Sporić.

Univerzitet Kembridž objavio je trodnevnu žalost povodom smrti stipendiste, a poslat je predlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla.

KEMBRIDŽ ODAJE POČAST GENIJU: Zastava Triniti koledža spuštena na pola koplja u čast Mihajla Sporića!

Predloženo je i da Mihajlo bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Ako je neko zaslužio, zaslužio je on. Večna mu slava i hvala.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter