Izvor:
15.11.2019 u 10:48
0

10 GODINA OD UPOKOJENJA PATRIJARHA PAVLA: Ove reči je srpski svetac ostavio narodu!

Danas se navršava deset godina od smrti jednog od najvoljenijih poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Pavla. Sinonim za ovog čoveka su skromnost, vrlina, dobrota i život po Jevanđelju.

Patrijarh srpski Pavle (svetovno Gojko Stojčević), rođen je 11. septembra 1914. godine u Kućanci. Patrijarh Pavle ostaće upamćen kao veliki čovek koji je svoj život posvetio Bogu i živeo u skladu sa njegovim načelima. Preminuo je u snu 15. novemebra 2009. godine na Vojnomedicinskoj akademiji, gde je od 13. novembra 2007. godine bio na lečenju. Prema sopstvenoj želji, sahranjen je u manastiru Rakovici, u Beogradu.

Bio je jedan od najumnijih savremenika, a njegove misli ostaće zauvek urezane u srpskom narodu:

"Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade."

"Čovek ne može birati vreme u kojem će se roditi i živeti. Od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili kao nečovek, bez obzira na to u kojem narodu i od kojih roditelja."

"Kada je sujeta prisutna onda dolazi do gordosti, svađe. Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana."

"Smirenost je dakle, braćo i sestre, majka sviju evanđelskih vrlina, jer se Bog gordima protivi, a smirenim daje blagoslov."

Happytv.rs
Foto: patrijarhpavle_

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter