Izvor:
08.11.2016 u 04:39
0

Od ovoga tužnija priča u Srbiji ne postoji: Miloš ima dva meseca i već vodi najtežu bitku sa opakom bolešću!

Sudbina ga je žestoko udarila tek što je došao na ovaj svet. Mali Miloš, dvomesečna beba, trenutno je najmlađi pacijent koji se bori protiv raka u Srbiji.

Dok smo razgovarali s njegovom majkom Draganom Dražić, suze su same tekle. Ima li uopšte nekoga ko se ne bi rasplakao nad ovakvom pričom. Ali između očaja i nade, Dragana bira nadu. Više od svega veruje da će njen mali borac dobiti presudnu bitku. Ozdraviti, odrasti i biti ponos i uzdanica svoje porodice…

Svet mi se srušio kada sam saznala da moj sin ima tumor – počinje Dragana priču.

Miloš ima samo dva meseca, a pre skoro mesec dana dijagnostikovan mu je neuroblastom, tumor četvrti po učestalosti među decom.

Krajem septembra, Dragana je primetila da Miloš ima izraslinu poput klikerčića na vratu i da teško diše. Dovela ga je u dečji dispanzer u Starom Bečeju, gde su prvo mislili da je u pitanju bronhitis. Ipak, upućen je u Novi Sad, gde je dijagnostikovan tumor.

Vremenom je izraslina narasla kao kokošije jaje. Nakon svih pregleda je utvrđeno da Miloš ima tumor, koji se proširio do malog mozga i grudnog koša. Čekali smo biopsiju, a on je jako natekao. Vrat mu je bio kao balon, skroz mu je glava bila naduvena. Pošto mu je bilo jako loše jer mu je tumor stiskao dušnik i grkljan, lekari su mu dali terapiju koja je mogla da mu ili spase život ili da ga ubije. Hvala bogu, dobro ju je podneo, izborili smo se s prvim velikim izazovom. Bio je 11 dana na intenzivnoj nezi i svaki dan je izgledao sve bolje. Viđala sam ga na dva sata. Srce mi se cepalo – priča hrabra majka.

Saznanje da je Miloš bolestan bilo je užasno.

Nažalost, zadesilo nas je ono što smo najmanje mogli da očekujemo. Svet mi se srušio. Ne znam kako se nisam onesvestila. Još mi je gori bio trenutak kada su mi rekli da je mogao da umre od terapije. Devet meseci u stomaku, sa njim 24 sata, veoma sam vezana. Samo da prebrodimo sve i da budemo dobro. Ipak, kada sam se suočila s tim da ima tumor, znala sam da moramo da dobijemo ovu bitku. Verujem da ćemo uspeti i da će se Miloš izlečiti – kaže Dragana kroz suze.

Nakon prve terapije koju je dobro podneo, mališan se s majkom nalazi na Odeljenju hematologije. Nažalost, kako kaže Dragana, u Srbiji ne postoji lekar koji bi mogao da operiše Miloša, i zato će morati da se leči u inostranstvu.

– Rečeno mi je da je rođen s tumorom. Kako je on rastao, tako se i tumor razvijao. Da ga nisam dovela na vreme, ko zna šta bi bilo, možda bi se ugušio na spavanju.

Ova hrabra majka kod kuće ima još troje dece, dvojicu sinova od 22 i 18 godina, kao i ćerkicu od devet.

Odvojenost od njih, posebno od ćerke, teško mi pada. I njoj je jako teško, popustila je u školi.

Dragani uz decu, supruga, roditelje i sestre, veliku podršku pružaju i članovi NURDOR-a (Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka). I za njih, kao i za lekare, ima samo reči hvale.

Ovo je velika bitka i znam da ćemo uspeti da je dobijemo. Nije pošteno da dete koje je tek rođeno ima ovako veliki izazov pred sobom. Ali gledajmo pozitivno, izlečiće se i moći će normalno da živi, razvija se, krene u školu… Svaka pomoć i podrška na tom putu su nam dragocene.

Neuroblastom je tumor koji nastaje iz nezrelih nervnih ćelija koje se, iz još neobjašnjenog razloga, počinju nepravilno razvijati. Javlja se samo kod dece. Analizama saznajemo kojeg je stepena maligniteta, od čega zavise i prognoze. Lečenje podrazumeva opsežnu hiruršku intervenciju, hemoterapiju i lekove – kaže prof. dr Zoran Radojičić, direktor klinike u Tiršovoj.

Izvor: Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter