Izvor:
20.11.2019 u 17:23
0

MALI: Poresko opterećenje neto zarada biće smanjeno!

Poresko opterećenje neto zarada biće u 2020. godini smanjeno sa 62 na 61 odsto, čime će država nastaviti da smanjuje poreze i doprinose na plate, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali u Skupštini Srbije.

Na narednom zasedanju skupštine biće set poreskih zakona koji prate Zakon o budžetu, gde smo, koliko nam je fiskalni prostor omogućio, još smanjili obaveze koje opterećuju plate, odnosno poreze i doprinose za jedan odsto, što je oko 13,1 milijarda dinara – rekao je ministar tokom rasprave o predlogu budžeta za 2020.

On je podsetio da je prošle godine to opterećenje bilo 63 odsto, a ove godine 62 odsto u odnosu na neto platu.

To je jasno opredeljenje Vlade Srbije. U novim zakonima o porezu na dohodak imate velika oslobađanja od plaćanja poreza za novozaposlene, a pogotovo za mlade – čak i do 70 odsto u prvoj godini zapošljavanja. Videćemo kako će te mere da se prime i uradićemo još više kako bi što sve više mladih i starih ljudi moglo da se zaposli – rekao je Mali.

Naglasio je da stopa nezaposlenosti ide na dole i da je Srbija po tom pitanju na dobrom putu.

Napomenuo je, takođe, da se mora naći prava ravnoteža u povećanju stope privrednog rasta, koja podrazumeva i povećanje plata i penzija kako maldi ne bi napuštali Srbiju.

Mali je istakao da je jedan od glavnih izazova kako nastaviti privredni rast zemlje i da je zato budžet za 2020. skrojen tako da omogućava ravnotežu između rasta privrede i podizanja životnog strandarda građana, kroz povećanje plata i penzije, i intenziviranje javnih investicija.

Važno je da mladi ovde ostvare svoj srpski san, a ne u Kanadi ili nekim drugim stranim zemljama – istakao je Mali.

Pre obraćanja ministra finansija, Aleksandar Stevanović iz Stranke moderne Srbije rekao je da su i pored predviđenog rasterećenja poreza i doprinosa na plate od jedan odsto i dalje neto pozitivni efekti predviđeni budžetom za privatni sektor tri puta manji nego za javni sektor.

Veliki problem u našem budžetu je što ne uspeva da podstakne privatni sektor da investira. Privatni sektor i dalje kaska, a to suštinski jeste problem. Privatni sektor se može podstaći jedino strukturnim reformama i smanjenjem poreza. Zašto se ne ide na brže smanjenje poreskih nameta ako već imamo visoke stope rasta i zašto se ne bi išlo na stope rasta od pet odsto – zapitao je Stevanović.

Naglasio je da je dostizanje visokih stopa rasta privrede ključ u poreskoj politici, kao i da su ga koristile skoro sve zemlje koje su se uspešno reformisale.

Ðorđe Vukadinović iz NS-PS S je tokom rasprave rekao da je ovog puta budžet stigao na vreme, kao i da je propisano vreme koliko treba u parlamentu.

Sednica je zakazana po poslovnika, nije bio upakovan u raspravu o budžetu u desetine tačka dnevnog reda kao što je bilo pre. Nema ni onih fantomskih amandana koje podnosi vladajuća većina kako se ne bi moglo doći do rasrpave o budžetu, a sada je i duplirano vreme za rasrpavu – rekao je Vukadinović.

On je ocenio da ima pet ili šest stvari koje su za pohvalu u vezi sa ovim predlogom budžeta, što do pre samo godinu dana nije bilo tako.

Mali je na to rekao da mu je drago što svi primećuju da je budžet stigao na vreme i da se ne usvaja po hitnom postupku, kao i da je 15 i više dana bio pred poslanicima kako bi mogli detaljno da se upoznaju sa njim, kao i da je jedina tačka sednice.

Istakao je da se sve oko budžeta radi transparentno i da je cilj da se dobije što bolji budžet za narednu godinu.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter