Izvor:
09.11.2016 u 00:47
0

Srpski ministar svima poručio: Zajedničkim snagama ćemo braniti Kosovo!

Stanje srpske baštine na Kosovu i Metohiji je pitanje kulturnog identiteta prvog reda, ocenjuje ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

On je, za list „"Jedinstvo"“, naglasio da je vrlo teško ignorisati činjenicu da na Kosovu i Metohiji između ostalog postoji više od 1.300 srpskih crkava, manastira i arheoloških lokaliteta, kao i da je nemoguće ne uzeti u obzir istorijski period u kojima su oni nastajali. „,

– Stanje srpske baštine na Kosovu i Metohiji je pitanje kulturnog identiteta prvog reda. Naše nasleđe na Kosovu i Metohiji je izuzetno bitan deo srpskog kulturnog prostora, njegova stožerna tačka"“, rekao je Vukosavljević ističući da je neophodno celokupnu kulturnu i društvenu zajednicu u zaštitu i odbranu naših svetinja i ukupnog srpskog spomeničkog i kulturnog nasleđa u pokrajini.

Krajem sledeće nedelje, kako je najavio, zajednička delegacija Ministarstva kulture i informisanja i Kancelarije za Kosovu i Metohiju posetiće sa članovima Radne grupe ustanove kulture i pojedine srpske svetinje na teritoriji Kosova i Metohije, među kojima i Gračanicu i Pećku patrijaršiju. koje su pod zaštitom Uneska.

– Jedinstvo državnih organa, SPC i kulturnih poslenika iskazano prilikom glasanja za prijem tzv. Republike Kosova u Unesko dobar je primer da oko tema koje su čvorna tačka identiteta jednog naroda i rodno mesto jedne države treba da postoji konsenzus svih zainteresovanih aktera na javnoj sceni – naglasio je on.

Prema njegovim rečima, jedan od velikih izazova sa kojima se suočava Ministarstvo je to što Albanci godinama vode kampanju falsifikovanjem istorijskih podataka i što će naredne godine Kosovo ponovo aplicirati za članstvo u UNESKU. „Sprovodimo redovne aktivnosti u koordinaciji sa Stalnom misijom Republike Srbije pri Unesku u Parizu i Ministarstvom spoljnih poslova.

– Te aktivnosti usmerene su prvenstveno ka tome da celokupna svetska javnost prepozna i shvati da bi prijem takozvane Republike Kosovo u Unesko predstavljao kršenje Rezolucije UN 1244 – naglasio je Vukosavljević.

On je poručio da bi bio presedan da Unesko, osnovan od strane UN, donosi odluke kontradiktorne svojoj „krovnoj“ organizaciji, kao i da bi eventualni prijem Kosova u Unesko negativno uticao na dijalog Beograda i Prištine, kao i na status ionako ugrožene srpske kulturne baštine na ovom području. Glasanje o prijemu Kosova u Unesko je, prema njegovim rečima, pokazatelj da većina sveta i dalje prihvata argumente istine i prava pre nego argument sile.

Uprkos okolnostima koje su takve kakve jesu, kulturni dijalog i kulturna razmena između dva naroda moraju, smatra Vukosavljević, da postoje i da se intenziviraju. Dijalog je, kako ističe, nužna potreba, pogotovo u oblasti kulture, jer nebrojeno puta, pogotovo na ovim prostorima, viđeno je šta počinje kada prestanu reči.

– Mešanjem kultura moguće je stvoriti hibrid prilično velikih potencijala i vrednosti, ali nesumnjivo da je očuvanje svog kulturnog i nacionalnog identiteta uvek na prvom mestu – objasnio je on.

Kada je reč o Radnoj grupi koja je formirana radi zaštite kulturne baštine i jačanja ustanova kulture u južnoj pokrajini Vukosavljević je kazao da je cilj da ovo telo radi na poboljšanju ne samo institucionalnog okvira već i faktičkog stanja na terenu, prvenstveno u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter