ODUSTANITE OD POSLEPODNEVNE ŠETNJE: Upaljen "crveni alarm", VISOK STEPEN AEROZAGAĐENJA! (FOTO)

 

Oni koji su planirali da nedeljno popodne provedu u prirodi ili šetnji gradom- bolje je da odustanu, jer kako pokazuju parametri nadležnih institucija i danas smo suočeni sa izuzetno visokim stepenom aerozagađenja.

Situacija je posebno alarmatna u šest gradova u Srbiji, pa se, ako je slušati preporuke, stanovnicima Beograda, Pančeva, Smedereva, Novog Sada, Beočina, Valjeva i Niša možda najbolje da danas sa gas maskama prolaze gradom, ako baš moraju da izlaze iz svojih domova.

Već na prvi pogled kroz prozor od magle i smoga u Beogradu se ne vidi "prst pred okom", a opasne PM 10 čestice zabeležene su u ogromnom broju zbog čega se više srpskih gradova nalazi na listi najzagađenijijh na svetu.

Naime, alarmanto stanje velikog broja PM 10 čestica prisutnih u vazduhu, juče je Srbiju obojilo u ljubičastu boju, što je peti i poslednji nivo zagađenosti vazduha, a takav trend nastavlja se i danas, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA).

Najlošiji vazduh trenutno udišu Beograđani, Pančevci, Novosađani, kao i građani Smedereva, Valjeva, a ništa bolje nije ni kod Nišlija. Naime, prema podacima mape merenja kvaliteta vazduha SEPA-e, najveće aerozagađenje zabeleženo je sinoć u ponoć u Nišu, od čak 225 PM 10 čestica! Primera radi, u to vreme u Pančevu na mernoj stanici "Starčevo" bilo je 159, a ove gradove u stopu je pratilo Smederevo sa 146 izmerenh čestica mikroprašine u vazduhu.

Jednom rečju, "crveni alarm" upaljen je na gotovo celoj teritoriji naše zemlje, te tako ni u Subotici, Užicu, Boru i Zaječaru nije ništa bolja situacija, govore podaci zvaničnog sajta merenja kvaliteta vazduha koji je ove gradove svrstao u četvrti stupanj zagađenosti.

Na sajtu "AirVisual" koji meri zagađenost vazduha u celom svetu, srpska prestonica ovog prepodneva našla se na neslavnoj listi među deset najzagađenijih vazduha, preciznije poneli smo titulu sedmog mesta, a iza nas ostali su gradovi u Kini, Indiji, Afganistanu... Da je situacija alarmanta i kod komšija, svedoče podaci sa ovog sajta, te je susedna Bugarska druga po zagađenosti, dok se Sarajevo nalazi tik iznad nas, na šestom mestu.

 

 

Izvor: Blic.rs
Foto: IranTimes/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro