Izvor:
09.12.2019 u 13:52
0

STIŽE LOVA ZA NAUČNIKE Inovacioni vaučeri za Biološki fakultet

Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu jedan je od dobitnika 10 inovacionih vaučera u okviru "OIS-AIR Proof of Concept Poziva" (OIS-AIR PoC Call), koji ima za cilj podršku inovativnih projekata koje zajednički razvijaju istraživački centri i mala i srednja preduzeća u Jadransko-jonskom regionu.

Nagrađenima se dodeljuju inovacioni vaučeri u vrednosti 18.500 evra, a Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu je ovu podršku dobio za projekat u domenu biotehnoloških istraživanja u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, koji će realizovati sa italijanskom kompanijom Gibob S.r.l.

Među nagrađenim projektima našlo se i preduzeće "RPG Katica Rajković" iz Srbije, koje će zajednički projekat, takođe u oblasti agro-bioekonomije, sprovoditi sa Univerzitetom u Padovi, navodi se u saopštenju Evropskog fonda za regionalni razvoj -Interreg Adrion za Jadransko-jonski region.

Nosioci vaučera su istraživački centri/univerziteti, uključujcuhi SIŠA Univerzitet u Mariboru, Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Padovi, Univerzitet Udine, TECOS razvojni centar iz Slovenije, Univerzitet u Parmi i Univerzitet u Ljubljani.

Kako je "OIS-AIR PoC Poziv" usmeren na podršku zajedničkim projektima istraživačkih centara i kompanija u tr oblasti: transport i mobilnost, energija i životna sredina i agro-bioekonomija, inovacione vaučere je dobilo šest projekata iz oblasti poljoprivrede, tri iz oblasti zaštite životne sredine i jedan iz oblasti transporta.

Pet od 10 nagrađenih projekata su transnacionalni, što potvrđuje međunarodni karakter inicijative i primenu otvorenog inovacijskog pristupa koji će podstaći transnacionalne tokove znanja, inovatora, te zajedničkog korišćenja objekata i tehnologija.

"OIS-AIR PoC Poziv" je transnacionalna inicijativa koju promoviše OIS-AIR mreža ustanovljena od predstavnika šest zemalja (Italija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Grčka i Albanija), partnera na projektu Uspostavljanje otvorenog inovacionog sistema Jadransko-jonske regije (OIS-AIR). Partner iz Srbije na projektu je Naučno-tehnološki park Beograd.

U okviru Poziva za projekte (Call for Projects), završenom u oktobru, prijavljeno je 65 projekata koje bi zajedno razvijali istraživački centri/univerziteti i mala i srednja preduzeća u Jadransko-jonskoj regiji. Nakon faze evaluacije, top 10 zajedničkih inovativnih projekata odabrano je za sufinansiranje OIS-AIR inovacionim vaučerima.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter