Izvor:
13.12.2019 u 20:36
0

TRŽNI CENTRI OMILJENA MESTA ZA ŠOPING: U budućnosti sve manje lokalnih prodavnica! (VIDEO)

Veliki šoping molovi, odnosno tržni centri, postali su deo svakodnevnog života u Srbiji, a dok pojedini samtraju da se grade nekontrolisano i niču kao pečurke, a drugi da je posetilaca sve manje i da su ekonomski neisplativi i štetni po kupce – realnost je, kao i uvek, negde između. U potrazi za pravim stanjem stvari ekipa Telemastera tražila je odgovore od građevinara, ekonomsita, potrošača, ali i od samih kupaca…

Na više od četvrt miliona kvadratnih metara Srbije prostire se oko 40 velikih maloprodajnih objekata – odnosno tržnih centara. Do ove brojke se dođe kada se saberu svi trenutno postojeći, a ako se toj cifri doda još najamnje 250 hiljada kvadrata šoping molova koji su u planu da budu izgrađeni u naredne dve godine, dolazi se do logičnog zaključka da prosečna vrednost investicije izgradnje jednog ovakvog objekta od 50 do 150 miliona evra – se više nego ispati. S tačke gledišta građevinske industrije; što više to bolje, kaže za Telemaster Goran Rodić iz građevinske komore Srbije.

A kada je reč o ekonomskoj opravdanosti, sama činjenica da se tržni centar gradi znači da je investitor uradio procenu i doneo zaključak da će se investicija isplatiti, kaže profeosr ekonomskog fakulteta u Beogradu, Ljubodrag Savić.

Nažalost, profesor Savić je sa razlogom zabrinut, kaže za našu televiziju Goran Papović, predsednik nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Papović međutim kaže da je nesumnjivo da su tržni centri posećeniji od klasičnih lokalnih prodavnica kojih će u budućnosti, smatra, biti sve manje.

Tržne centre u Srbiji grade uglanovom inostrane kompanije i investicioni fondovi, a prema dostupnim iformacijama prosečna cena zakupa u nekom od beogradskih šoping molova iznosi oko 24 evra po kvadratu, dok su takozvani „ritejl parkovi“ nešto jeftiniji i prostor se u njima može uzeti u najam za oko 10 evra po kvadratnom metru mesečno.

Happytv.rs
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter