Izvor:
17.12.2019 u 08:21
0

SAD I SRPSKI STUDENTI U PROBLEMU Malta posle dece deportuje i NAŠE AKADEMCE!

Ostanak mnogo više od 22 srpska deteta na Malti doveden je u pitanje, tvrde naši ljudi koji žive tamo, a sa kojima smo imali priliku da razgovaramo. Pred potencijalnom deportacijom nisu bezbedni ni oni, koji suštinski više i nisu deca, već imaju više od 18 godina i studenti su.

Naime, broj godina do kog je dete izdržavano lice na Malti iznosi 21, za razliku od Srbije gde je ta starosna granica 18.

POMOĆ ZA PROTERANU SRPSKU DECU Pritisak na vlasti Malte, Srbija pita ZAŠTO!

– Odbili su mog sina za dobijanje ID (boravišne dozvole), a ima 19, studira i radi u isto vreme, i to im nije dovoljno – ispričala je jedna majka iz Srbije, koja već šest godina živi na Malti.

Podsetimo, Malta je počela da sprovodi pravila prema kojima je u ovoj zemlji uskraćen ostanak deci, čiji roditelji mesečno zarađuju manje od 19.000 evra, i dodatnih 3.800 po detetu, a ne potiču iz zemalja EU.

Začkoljica je što mnogi roditelji zarađuju sasvim dovoljno, ali ukupnom broju novca koji mesečno privrede doprinose i razni bonusi i prekovremeni sati, koje država ne uvažava.

U ovaj konkretan slučaj, koji nam je ispričala Srpkinja sa Malte, koja je želela da ostane anonimna iz straha da medijski nastup ne zakomplikuje dodatno njenu situaciju, uključena i je greška malteških državnih službenika. Sagovornica, rastrojena ovom situacijom, predočila nam je kako stvari stoje, u nadi da će skretanje pažnje na problem koji ima njihova porodica, i brojne druge, doprineti rešenju.

Radna dozvola ili studentska viza? Nijedno.

– Sin studira turizam i ugostiteljstvo, i u toku svake školske godine mora da nađe sebi hotel, restoran, gde će tri meseca biti na praksi. Zbog ta tri meseca radne prakse ne može da aplicira za studentsku vizu, jer mu treba radna dozvola za ta tri meseca. Onda smo mi aplicirali za radnu dozvolu gde je on posle završetka prakse nastavio da studira, a u tom restoranu je radio vikendom. S tim što svi znaju da on i ostala deca koja moraju da se dovijaju na sve načine ne bi li ostala sa roditeljima, apliciraju za radnu dozvolu, a u stvari su studenti.

DISKRIMINACIJA! PROTERUJU SRBE: Deca iz Srbije ne mogu na Maltu jer su im roditelji SIROMAŠNI!

Ne mogu istovremeno biti puno vreme studenti i puno vreme radnici. Inače, dešava se da ostanu u školi od podneva do 23 sata. To svi odlično znaju, jer ne mogu da osmisle neku studentsku dozvolu, gde će, recimo, biti uključena ta radna praksa od tri meseca – priča nam ova zabrinuta majka.

I šta se sad dešava? Danas je primio pismo da je odbijen, da neće dobiti papire.

– Danas je 16. decembar. Na pismu stoji da je odbijen još 2. decembra, i piše da ima 10 dana da napusti Maltu, to je 13. decembar. Pismo je uručeno 16, što znači da mogu da ga deportuju i da dobije zabranu od tri godine ulaska u EU, i to sve njihovom greškom – rezignirana je ona.

Ove navode potkrepila je i dokumentom u koji smo imali uvid – odbijenicom iz Vladine agencije zadužene za državljanstvo i boravak (Identity Malta Agency).

Studenta branio i dekan fakulteta

Agenciji se obratio i dekan fakulteta na kome mladić studira. On je u pismu objasnio da je u pitanju student druge godine, koji se nakon radne prakse vraća na narednu godinu studija. Majka kaže da ovo pismo nije uvaženo.

Prema rečima njegove majke, u Srbiji nemaju ništa i maltene ne bi ni imao gde da se vrati ukoliko bi ga zaista deportovali.

Šta će biti sudbina ovog mladića, odnosno čitave porodice, kao i mnogih drugih, koji žive u neizvesnosti, ostaje da se vidi.

Srpski zvaničnici sa malteškim tek za mesec i po dana

Podsetimo, juče se oglasilo i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je upoznato sa sve učestalijim žalbama srpskih državljana koji žive i rade na Malti, na tretman porodica sa maloletnom decom "zbog nedovoljnih prihoda na godišnjem nivou".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je, kako je saopšteno, od nadležnih malteških organa zatražilo hitno obaveštenje o propisima kojima je regulisan boravak na Malti, kao i o proceduri neophodnoj za regulisanje ovih pitanja, te informacije o eventualnim mogućnostima za prevazilaženje nastalih problema.

Konzularne konsultacije zakazane su za 27. januar 2020. godine, saopšteno je iz Ministarstva.

Tanjug
Foto: euractiv.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter