Izvor:
18.12.2019 u 14:15
0

MOZAICI NA OLTARU I CENTRALNOM DELU Umetnici užurbano rade na Hramu Svetog Save (VIDEO)

Hram Svetog Save na Vračaru u Beogradu nije samo najveći i najznačajniji hram u Srbiji, već postaje i simbol prijateljstva između Srbije i Rusije, izjavio je danas Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora Gasprom njefta, kompanije koja je finansirala mozaik oltarskog prostora i centralnog dela Hrama Svetog Save.

Nakon završenog zasedanja Komisije koja je danas odobrila radove na mozaiku oltara i centralnog dela Hrama, Dibalj je kazao da je u stvari završen projekat koji je kompanija Gasprom njeft sprovodila zajedno s partnerima iz Rusije i Srbije u poslednjih nekoliko godina.

Podsetio je da je pre dve godine završena dekoracija mozaikom kupole u Hramu Svetog Save i precizirao da je danas završena dekoracija oltara i centralnog dela Hrama.

U tom poslu učestvovali su majstori i umetnici iz Rusije i iz Srbije.

– Hram Svetog Save iz tog razloga nije samo najveći i najznačajniji hram u Srbiji, već postaje i veliki simbol prijateljstva između Srbije i Rusije – kazao je Dibalj.

Ispričao je da je osamdesetih godina dvadesetog veka išao u školu u Beogradu, kada je uspeo da upozna i oseti "pusl čitave Jugoslavije, Srbije i Beograda" i dodao da tada nije mogao ni da sanja da će biti deo procesa izgradnje Hrama Svetoga Save na Vračaru.

– Bog mi je dao tu mogućnost i samo mi je žao što moji roditelji nisu doživeli da vide to. Mislim da bi bili ponosni. Naš Hram, Hram Svetog Save se gradi dugo i ostalo je još malo – kazao je Dibalj.

Istakao je da će sledeće godine kada radovi budu privedeni kraju to biti jedan grandiozan i značajan događaj za čitav pravoslavni svet i svet uopšte.

Dibalj je podsetio da kompanija Gasprom njeft posluje u Srbiji već 10 godina i da je jedan od najvećih investitora u privredu zemlje.

Prema njegovim rečima, osim privrednih aktivnosti ulažu sredstva kojima podržavaju očuvanje duhovnog i kulturnog nasleđa Srbije.

– U našim aktivnostima Hram Svetog Save je najznačajniji i najveći objekat – istakao je Dibalj.

On je zahvalio svim učesnicima u izradi dekora Hrama Svetog Save, srpskim i ruskim partnerima.

Zaključno zasedanje Komisije za prijem izvedenih radova mozaičke dekoracije oltarskog prostora i centralnog dela Hrama Svetog Save održano je danas u Ruskom domu, a prisustvovali su mu predstavnici MSP Srbije i Rusije, Ministarstva kulture Rusije, Ruske i Srpske pravoslavne crkve, Rosotrudničestva, Ruskog doma, kompanije "Gasprom njeft", kao i stručnjaci sa ruske i srpske strane.

Izrada oltarskog prostora i centralnog dela hrama u tehnici mozaika je završena, kao što je i planirano, do najvažnijeg datuma Srpske pravoslavne crkve – 800 godina autokefalnosti SPC, čiji je osnivač i prvi arhiepiskop Sveti Sava.

Ukupna površina mozaika oltara i centralnog dela hrama iznosi skoro 2.000 kvadratnih metara, što zajedno sa prethodno izrađenom kupolom čini taj projekat uređenja enterijera Hrama Svetog Save jednim od najvećih u svetu primera mozaičke dekoracije.

Projekat je finansirala ruska kompanija Gasprom njeft, a na izradi mozaičke kompozicije radio je kolektiv ruskih i srpskih umetnika na čojem je čelu bio narodn umetnik Rusije Nikolaj Muhin.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter