Izvor:
20.12.2019 u 06:22
0

POČELA JE NAJEZDA „DIVLJIH“ TAKSISTA Vožnja VAS može koštati i do tri puta više! EVO kako da IH prepoznate!

Kako se približavaju novogodišnji praznici tako u Beogradu raste broj “divljih” taksista, podjednako onih beogradskih bez taksi dozvola, tako i njihovih "kolega" koji dolaze iz gradova širom Srbije, pa čak i Crne Gore i BiH!

– Mom drugaru su pre neko veče naplatili vožnju od Trga republike do Čubure 3.800 dinara. Pisao je odmah žalbu, ali ne znam šta je na kraju bilo. Isto veče, još dvoje ljudi su imali problema, tj. naplaćeno im je oko pet puta više nego što vožnja obično košta – ispričao je jedan sugrađanin.

Da pred Novu godinu dolazi do prave najezde “divljaka” na prestonicu poznato je godinama unazad, a to dobro znaju kako regularni taksisti, tako i nadležne inspekcijske službe.

Zbog toga će, kako objašnjava predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije (SATUS) Aleksandar Bijelić, taksisti biti u komunikaciji sa Komunalnom milicijom oko svih onih koji ne posluju u skladu sa zakonom.

– Kad god ih ugledamo zvaćemo Komunalnu miliciju. Svako ko nema TX tablice, ima tablicu nekog drugog grada, a nosi krovnu taksi oznaku, neće se provući – rekao je Aleksandar Bijelić i dodao da su "juče videli jednog divljaka sa tablicama Bosne i Hercegovine, kojeg je Komunalna milicija pokušavala da ga uhvati”

U ovo doba godine, zbog velikog broja turista, pretpraznične atmosfere, velikih gužvi, ali često i lošeg vremena, telefoni taksi udruženja su usijani i uvek se traži vozilo više. To je idealna prilika za “divljake” koji nemaju legalne taksi dozvole da “oderu” Beograđane, ali i strance.

Da će “divljaka” biti više pred novogodišnje praznike potvrđuje i Milan Bojić iz "Beogradskog taksija", koji kaže da se "ne zna njihov broj, ali da je sigurno da će ih biti”. Takođe, on upozorava i na pojavu novih aplikacija, za koje se ne zna ko stoji iza njih.

– Divljih taksista će svakako biti, ali tu su i nove skoro nepoznate aplikacije. Ko stoji iza njih ne znam. Pre nekoliko dana je oduzeto jedno vozilo koje je prevozilo putnike preko aplikacije, a pritom je to vozilo, “audi a6”, bilo potupuno nelegalno – priča Bojić.

Regularni taksisti tvrde da će se i oni uključiti u borbu protiv “divljaka” koji im kradu posao.

– Mi ćemo biti ti koji će ih prijavljivati, a Komunalna milicija, inspekcija i policija uklanjati. Tražićemo da pojačaju ekipe, pogotovo u prazničnim danima – otkriva Aleksandar Bijelić i dodaje da je u poslednjih mesec dana oduzeto dvadesetak vozila nelegalnim taksistima.

VODIČ: KAKO DA IZBEGNETE "DIVLJAKE"

1. Taksi na poziv

Najsigurnija varijanta je da taksi dobijete pozivom na telefonski broj nekog od poznatih taksi udruženja, mada mnoga od njih primaju pozive i preko aplikacija i društvenih mreža. Ako ništa drugo, barem ako vam taksista naplati više vožnju, znaćete tačno kome da se žalite.

– Sva naša vozila su opremljena GPS sistemom, dispečerski centar ih prati, na taj način štitimo i sistem, ali i putnike. Uvek ostaje dokaz da ste pozvali, naručili vozilo, te koji vas je taksista vozio, kuda je išao i koliko je naplatio – objašnjava Milan Bojić.

2. "TX" tablice

Drugi način da se građani zaštite od “divljaka” su TX tablice. Svako regularno taksi vozilo u prestonici obavezno je da ih ima, a divlji taksisti koriste i neke “smicalice”, pa tako se može desiti da imaju “KX” ili “IX” tablice, a da putnik napravi previd i uđe u takvo vozilo.

Ranijih godina bilo je slučajeva i da “divlji” taksisti putem mahinacija i prevara, dobiju “TX” tablice, ali isto tako je na beogradskim ulicama, a posebno oko Trga republike, bilo moguće videti taksiste sa stranim tablicama, pa čak i bez bilo kakvih registarskih oznaka!

3. Krovna oznaka

Ukoliko je krovna oznaka nekog od poznatijih beogradskih taksi udruženja, manja je šansa da možete naleteti na “divljeg” taksistu.

Međutim, poslednjih godina bilo je primera da su “divljaci” na još neutvrđen način nabavili veći broj krovnih oznaka čak i onih većih udruženja, a nezvanično se moglo čuti i da su im ih pojedine gazde davale “ispod ruke”.

4. Crne tačke

Postoji mnogo mesta u gradu na kojima imate velike šanse da naletite na “divljake”, ali i na regularne taksiste koji će pokušati da vas na sve načine prevare.

Takva opasnost godinama vreba oko Trga republike, na Terazijama, kod Skadarlije, Beogradske autobuske stanice, Beton hale, splavova, popularnih noćnih klubova i, naravno, kod – aerodroma.

5. Taksimetar

Kada ulazite u taksi vozilo, prvo proverite da li ono ima taksimetar, da na njemu piše „start”, da nakon uključivanja pokaže iznos od 170 dinara.

Izvor: Blic.rs
Foto: Instagram/doebp

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter