Izvor:
20.12.2019 u 10:22
0

USPELI SMO DA ZAUSTAVIMO PROPADANJE ZDRAVSTVA: Lončar oduševljen budućim lekarskim kadrom! (VIDEO)

Uspeli smo da zaustavimo propadanje državnog zdravstvenog sistema, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lonačar na svečanosti povodom uručenja ugovora o zaposlenju grupi od 103 najbolja diplomca medicinskih fakulteta i 100 najboljih maturanata srednjih medicinskih škola u Srbiji.

– Državni zdravstveni sistem je bio na izuzetno niskim granama, a mi smo uspeli da zaustavimo njegovo propadanje i gašenje. Krenuli smo sa velikim ulaganjima i nije bilo lako odlučiti se odakle početi, jer je bilo mnogo problema – rekao je Lončar.

SREĆAN SAM ŠTO SVOJU BUDUĆNOST VIDITE U SRBIJI: Vučić uručio ugovore o radu mladim lekarima! (FOTO, VIDEO)

Podsetio je da su uslovi za rad do pre nekoliko godina bili loši, da na mnogim zdravstvenim ustanovama ni prozori nisu mogli da se zatvore, do toga da su lekove pacijenti donosili sami, oprema pokvarena, a plate niske…

– Počeli smo sa izgradnjom bolnica, opremanjem, uvedene su nove metode rada i povećane su plate našim medicinskim sestrama i lekarima. Retko ko je mogao da sanja da će medicinske sestre danas imati veću platu nego lekari 2010. godine i naravno da to zaslužuju – naglasio je Lončar i dodao da će država nastaviti da im povećava plate.


PROČITAJTE I OVO

UPOZORENJE POLICIJE ZA NOVU GODINU (VIDEO) Pogledajte kakve kazne slede za vatromete i pucanje (VIDEO)

GRAĐANI U PANICI: Bankomati isključeni zbog napada hakera!

ZA I PROTIV ANTIBIOTIKA Pogledajte savete lekara (VIDEO)


Prema njegovim rečima, tih pozitivnih rezultata u oblasti zdravstva ne bi bilo bez dobrog plana i sređenih javnih finansija. Lončar ističe da dosadašnji postignuti rezultati nisu dovoljni, te da će država nastaviti da radi na uređenju zdravstvenog sistema dok, kako kaže, sve medicinske sestre, lekari i pacijenti ne budu osetili boljitak.

Ministar zdravlja je poručio mladim lekarima i medicinskim sestrama da je to njihov posao i da treba ne samo da sačuvaju ono što su nasledili, već i da to nadograđuju.

– Biće mnogo otpora, nemojte da mislite da su nam neki zaboravili što nismo dozvolili da se ugasi svetlo i zaključaju vrata na državnim zdravstvenim ustanovama i nisu nam zaboravili što nismo dozvolili da Torlak bude sravnjem sa zemljom. Nećemo ni mi njima i zato se protiv toga treba boriti – rekao je Lončar.

Poručio im je da su oni te poslove dobili potpuno zaslužno na način koji je "čist kao suza", odnosno, svojim trudom, ulaganjem i znanjem.

– Niste platili ili tražili vezu za posao, kao što se ranije dešavalo u Srbiji – podvukao je Lončar.

Istakao je da će država nastaviti da zapošljava mlade koji svojim znanjem to zaslužuju, dodajući da će se javni pozvi ubuduće raspisivati i u manjim mestima.

Na dodeli ugovora o radu naboljim diplomcima medicinskih škola i fakulteta dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić rekao je da se ovakva manifestacija ponavlja treći put i ukazao na to da je od izuzetne važnosti da najbolji doktori ostanu u našoj zemlji.

On se obratio u ime svih dekana medicinskih fakulteta i rekao da u našoj sredini postoji "opasni začarani krug" koji traje već deceniju i više.

– Deca upišu fakultet, bore se, završe, a tek onda sledi borba za preživaljavnje. Ova akcija omogućava da mladi kvaliteteni lekari ostanu u našoj zemlji. Da i dalje novim kvalitetnih generacija ima ovde i sada pored onih koji su otišli. Mlade kolege koji se zapošljavaju jednoga dana će nas odmeniti, i to sutra počinje upravo danas – istakao je Lalić.

On je čestitao mladim kolegema i zvaničnicima koji su obezbedili njihovo zapošljavanje.

Nakon toga najboljim studentima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola ugovore o radu je uručio predsednik Aleksandar Vučić.

Ugovori su dodeljni Kravić Jeleni sa univerziteta u Beogradu, Koprivica Ivanu sa Univerziteta u Novom Sadu, Jeftić Milici sa Univerziteta u Kragujevcu i Kasalović Mladenu sa Univerziteta u Prištini koji je tom prilikom rekao:

– Ovom dodelom ugovra se šalje snažna poruka, da zdrastvo u Srbiji ima perspekitvnu budućnost – rekao je Kasalović i zahvalio se predesdniku Aleksandru Vučiću i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, zato što su najbolji studenti dobili šansu da ostanu u svojoj zemlji.

Ugovore o radu su dobili i Nikola Krstić, Almasa Džanković i Miljana Jovanović koja je iskazala zahvalnost Srbiji što joj je dala mogućnost da ostane ovde i da radi posao koji voli.

– Nemam reči kojima bih opisala radost i zahvalnost svojoj zemlji koja mi je dala mogućnost da radim posao koji voolim. Hvala i za povećanje plata medicinskim radnicima, hvala i za ulaganje u zdravstvene ustanove. Pamtiću ovaj dan do kraja života – istakla je Jovanović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter