Izvor:
21.12.2019 u 17:54
0

SVETOVASILJEVSKA PORUKA SABORA U NIKŠIĆU Lična sloboda vere treba da je svetinja za državu

Svetovasilijevska poruka sabora u Nikšiću

Episkopi, sveštenici i vernici, kao građani Crne Gore, poručili su sa današnjeg velikog crkveno-narodnog sabora u Nikšiću da najodlučnije stoje u odbrani svoje vere i slobode, u odbranu svojih neotuđivih građanskih prava.

– Lična sloboda vere, koju ostvarujemo u Crkvi u zajednici s drugima, treba da je svetinja i za državu, navodi se u proglasu pročitanom na saboru u nikšićkoj crkvi posvećenoj Svetom Vasiliju Ostroško, gde su za ovu priliku danas dopremljene i mošti tog svetitelja.

Svetovasilijevska poruka Sabora pročitana je i kao čestitka povodom nastupajućih božićnih i novogodišnjih praznika.

U Proglasu se ističe da bi predloženi zakon o veroispovesti trebalo tačnije da se zove: Zakon protiv Pravoslavlja u Crnoj Gori, koji Vlada Crne Gore, radi ostvarenja nerazumnih ideoloških i političkih ciljeva, pokušava da ovih dana jednostrano nametne kako bi ozakonila diskriminaciju Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Ali, i da bi, kako se ističe, pripremila otimanje hramova i grobova i izvršila pljačku crkvene imovine Pravoslavne mitropolije, da bi Srpskoj pravoslavnoj crkvi ukinula pravni status stican u slavnoj istoriji od 800 godina i da bi, na kraju, ponizila i pogazila slobodu i veru.

– MI – pravoslavni episkopi, sveštenici i vernici, koji smo istovremeno i građani Crne Gore – najodlučnije stojimo u odbrani svoje vere i slobode, u odbrani svojih neotuđivih građanskih prava. Lična sloboda vere, koju ostvarujemo u Crkvi, u zajednici sa drugima, treba da je svetinja i za državu, ističe se u Proglasu.

Ukazuje se da ostvarivanje verske slobode i praktikovanje verskih prava predstavlja samu suštinu ljudske slobode i ljudskih prava: to je tako, jer verska sloboda čini samu suštinu ličnosti.

– Ako hoćemo da opstanemo u svom identitetu, onda i danas po svaku cenu moramo da odbranimo našu Pravoslavnu crkvu. To danas znači ''Za Krst Časni i slobodu zlatnu!''. Krst Časni je Krst Hristovog raspeća. Bez te časti, bez učešća u Hristovoj žrtvi, i bez naše Crkve – ne bi bilo više istinske Crne Gore i Crnogoraca, poručeno je.

Podseća se da je dužnost države da svakome jemči mir, prava, pravdu i pravnu sigurnost.

Dužnost države je, ističe se, da jemči slobodu, koja je prirodno pravo, da štiti imovinu, a ne da je otima.

– Država treba da proizvodi uslove za dobar život, a ne da proizvodi konflikte i povapiruje stare podele na temelju kojih vlada. Država treba da se protivi diskriminaciji i da štiti verske slobode i prava svih, navodi se u poruci.

Poručuje se da današnja crnogorska vlast hoće da umesto Boga, kako se navodi, postavi sebe i partijsku državu, te da zato i poriče Boga.

– Danas u Crnoj Gori država ne dopušta ustavom zagarantovanu slobodu vere, naročito Pravoslavnoj crkvi – Mitropoliji crnogorskoj koja je rodila Crnu Goru, jer hoće da religiju i Crkvu funkcionalizuje u svrhu svoje ideologije, stvarajući svoju ''autokefalnu Crkvu'' u duhu lenjinizma i staljinizma, piše u Svetovasilijevskoj poruci.


Istrajaće, kažu, u pravednoj borbi protiv diskriminacije, kao što to već čine godinama.

Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, ističe se, stalno nudi dijalog I predlaže rešenja.

Od institucija EU očekuje da ne ignorišu činjenicu da vlast u Crnoj Gori krši odredbe Lisabonskog ugovora, član po kojima država priznaje identitet crkvama i verskim zajednicama i sa njima održava otvoren, transparentan i redovan dijalog.

U Svetovasilijevskoj poruci se još ističe da predloženi zakon o slobodi veroispovesti, koji je u proceduri, krši sva temeljna načela i standarde demokratskog i civilizovanog zakonodavstva u ovoj oblasti.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter