Izvor:
21.12.2019 u 21:34
0

SVEČANOST POVODOM OSAMSTO GODINA AUTOKEFALNOSTI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE Osam vekova crkve je osam vekova postojanja Srbije

Svečanom akademijom u Hramu Svetog Save, Srpska pravoslavna crkva i Grad Beograd obeležili su večeras, u prisustvu patrijarha Irineja, 800 godina autokefalnosti SPC.

– Beograd večeras s ponosom slavi osam vekova autokefalnosti SPC. Osam vekova postojanja naše crkve je osam vekova postojanja naše države. To je i jasan dokaz da smo mi jedan od najstarijih naroda sa dugom državnom i crkvenom tradicijo, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je najavio da će u narednoj godini biti završen Hram Svetog Save, a biće uređena i čitava okolina hrama.

– Narednu godinu Beograd očekuje sa punim ponosom, jer konačno možemo da kažemo da se sa punim ponosom sećamo svoje istorije, da se nje ne stidimo, već da je ističemo, da je se sećamo kako bismo obezbedili za građane bolju budućnost i koračali kao narod napred, zaključio je Vesić.

On je dodao da je Srbija pre osam vekova, pored autokefalnosti crkve, dobila zakonopravilo, krmčiju Svetog Save odnosno, prvi srpski ustav, tako da ove godine možemo da kažemo da slavimo osam vekova ustavnosti.

– Malo je naroda u svetu koji mogu da se podiče ustavnošću dugom toliko vekova kao i postanjem sopstvene države. Upravo zato ovaj događaj je za nas važan da se podsetimo toga šta smo bili, da čuvamo uspomenu na našu ustavnost, državu i crkvu, rekao je Vesić.

Svečanosti u kripti Hrama prisustvovali su i potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Srpske liste Goran Rakić i brojni predstavnici kulturnog i javnog života Srbije.

Pročitaje još:

SVETOVASILJEVSKA PORUKA SABORA U NIKŠIĆU Lična sloboda vere treba da je svetinja za državu

RAZREŠENA MISTERIJA SA HILANDARA Ovo je Srpkinja čije su kosti pronađene na Svetoj Gori

TEROR NAD PRAVOSLAVNIM VERNICIMA PRED SABOR Crnogorski graničari zabranili ulazak i sveštenicima!

Izvor: Tanjug
Foto: alo.rs/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter