Izvor:
26.12.2019 u 09:11
0

INVESTICIJA VREDNA 700 MILIONA EVRA: U Subotici će se graditi najveći vetropark u Evropi!

Odbornici subotičke skupštine usvojili su Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane "Maestrale Ring", investicije vredne 700 miliona evra.

Finansijska sredstva potrebna za izradu plana obezbediće preduzeće Vetropark "Maestrale Ring", čije je sedište u Beogradu, a osnivač akcionarsko društvo Fintel Energije.

LEPA VEST ZA SKIJAŠE: Kopaonik ima najdužu veštačku staza na kontinentu!

Plan će izraditi Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica i Projektura doo Beograd.

Generalni direktor kompanije Fintel Energija, Ticiano Ðovaneti (Tiziano Giovannetti) najavio je u februaru ove godine da će ovim projektima Srbija biti među najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju, sa fosilnih goriva do čiste energije.

TAKSISTI DOBIJAJU KEŠ Svakom vozaču bespovratna pomoć od 8.000 evra!

Predviđeno je da se vetropark instalira u jugoistocnom ataru administrativnog podrucja Grada Subotica i to između naselja Čantavir, Višnjevac, Gabrić, Bikovo, Stari i Novi Žednik, a područje vetrogeneratora biće minimalno 1.000 metara udaljeno od građevinske zone naseljenih mesta.

Područje obuhvata površinu od oko 10.800 hektara.

Procenjeno je da će vetropark, koji će da se gradi u Čantaviru, moći da proizvede 600 megavata (MW) električne energije, što je, kako navode lokalni mediji, dovoljno struje za pola miliona domaćinstava.

– U narednom planskom periodu potrebno je stimulisati razvoj i korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE), čime će se znatno uticati na poboljšanje životnog standarda i zaštitu i očuvanje prirodne i životne sredine.

SPORNI ZAKON DANAS PRED POSLANICIMA Đukanović ne odustaje od ODUZIMANJA imovine SPC!

Republika Srbija ima prirodne pogodnosti i dobar potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što bi moglo da doprinese smanjenju uvozne zavisnosti zemlje i umanji štetne efekte staklene bašte, navodi se u Odluci o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane "Maestrale Ring".

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter