Izvor:
29.12.2019 u 13:02
0

REŠENJE JE DUALNO OBRAAZOVANJE: Nestaje zanatska elita, poslodavci nude 250 do 2500 evra!

U Srbiji nedostaje oko 30.000 zanatljija različitih profila, pokazuje računica Građevinske komore Srbije, a stručnjaci i nadležniupozoravaju da je teško nadomestiti deficit ovog kadra, a rešenje vide u višim platama, boljim uslovima rada, dualnom obrazovanju i boljem planiranju na tržištu rada.

Goran Rodić iz Građevinske komore kaže da Srbiiji nedostaje "čitava zanatska elita" što pogađa i građevinski sektor koji je oslonjen na čak 50 industrijskih grana.

OSTALO JOŠ DVA DANA DO PROMENE PRAVILA Nećete moći u penziju dok ne ispunite i jedan drugi uslov!
-Među njima nisu samo tesari, armirači, zidari, stolari, …već i oni koji se bave elektro-instalacijama, mašinskim instalacijama ali i visoko tehnološki majstori, i ako oni budu odlazili u inostranstvo nećemo moći da održavamo postojeće sisteme- rekao je Rodić.

Navodi da su ove struke tražene u inostranstvu i da bi trenutno prema tome koliko su potrebni oko 100.000 ljudi moglo da se zaposli u zemljama Zapadne Evrope.

-Teško je nadomestiti kvalitetnu radnu snagu i primetno je da dolaze gradani Makedonije, Albanje da rade kod nas. Najveći problem je što nam nedostaju majstori, kvalifikovani rukovaoci masina, dobre poslovođe- ističe Rodić i navodi da je rešenje dualno obrazovanje i "podmlađivanje" zanatskog kadra.

PREDSEDNIK VUČIĆ OTKLONIO SVAKU SUMNJU Branbić član Predsedništva SNS!

Jer kako kaže, sadašnji radnici su sve stariji, imaju uglavnom više od 50 godina i neophodna je "smena generacija".

On ističe da u Srbiiji sada njhova primanja nisu više tako zanemarljiva i da su za neke poslove dnevnice skočile i na 100 evra.

U oglasima koje objavljuju poslodavaca može se videti da se ponuđene plate kreću od 35.000 dinara pa čak do 2.500 evra, a rzlika u visini primanja zavisi od toga da li je rad za stalno, na određeno tokom izrade projekta i od stručnosti, iskustva i znanja u metodama zavarivanja.

Kao primer u Infostudu , portalu za zapošljavanje navode oglase za tesare kojih je tokom ove godine objavljeno 180 oglasa, a prosečno po oglasu javilo se pet kandidata

Prosečna ponuđena plata iznosila je oko 60.000 dinara, dok je u dva oglasa plata znatno odskočila, a poslodavac je ponudio platu od 2.500 do 3.000 evra.

Igor Simović iz jednog vodoinstalaterskog servisa u Beogradu kaže da se njihove plate u Srbiji kreću od 50.000 (fiksni iznos) pa naviše, u odnosu na to koliko rade, ističe da za njih posla uvek ima, ali da dosta kolega odlazi u inostranstvo zbog boljeg plaćanja.

POZVALA BIRAČE DA GLASAJU ZA NJENOG PROTIVNIKA: Kolinda napravila veliki peh!
U Infostudu, ukazuju da je problem što ne mogu svi poslodavci da ponude visoke zarade i odlične uslove rada da već godinama zbog toga vlada deficit i borba poslodavaca da privuku i zadrže raspoložive kadrove.

-Ostaju bez kadrova, mnogi se odlučuju za bolje poslodavce,ili odlaze u inostranstvo gde su uslovi daleko bolji- ističu predstavnici Infostuda.

Oni podsećaju da se od 2020. očekuje liberalizacija tržišta rada sa Slovenijom i Nemačkom u kojima nedostaju upravo struke koje su i kod nas deficitarne, pa ostaje da se vidi kako će se srpski poslodavci izboriti sa ovim izazovom.

Kao problem navode i nedostatka školovanog kadra i to isključivo kada je reč o nekvalifikovanim pozicijama, zbog nezainteresovanosti mladih za ova zanimanja, a, kako navode, ne vide priliku da time mogu da budu kako brzozapošljivi, tako i veoma dobro plaćeni.

Podaci Infostuda pokazuju da je na tržištu poslova koji ne zahtevaju visok stepen stručne spreme, najteže doći do kadrova iz oblasti nege lepote (frizer, kozmetičar), ugostiteljstva (kuvar,mesar, pekar), građevine (armirač, zidar ) i mašinstva (autolimar, metaloglodač, stolar).

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) kažu da što se tiče onih koji su na evidenciji te službe do posla brže dolaze operateri na CNC mašinama, zavarivači, utotroničari/mehatroničari, knjigovođe, kuvari, elektrotehničari- elektronike, računara, računarskih mreža i telekomunikacija, tehničari mehatronike, tehničari za biotehnologiju, tehničari za kompjutersko upravljanje, tesari, zidari, armirači, mesari.

Kod tih profila, u najvećem broju slučajeva, prvenstveni uslov za zapošljavanje je odgovarajuće radno iskustvo kao i posedovanje specifičnih znanja i veština, objašnjavaju u NSZ.

U poslednjih nekoliko godina za te profile poslodavcima nude uslugu međuregionalnog posredovanja, koja podrazumeva da se u postupak preliminarne selekcije uključuju lica sa područja cele Srbije ili mesta za koja je poslodavac zainteresovan.

VUČIĆ :Podrška Srbima i SPC u Grnoj Gori!
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je nedavno da će Srbija više imati sve više problema da obezbedi dovoljan broj stolara, bravara, tesara, zavavarivača i drugih zanatlija, da sviu žele čiste ulice, izgrađene puteve i najavio da će zanatlijama dramatično rasti primanja, a padaće menadžerima i svima ostalima.

-Kod nas će, na primer, vodoinstalateri biti najplaćeniji. I treba da budu, kada nismo na vreme razumeli da se više traže vodoinstalateri, nego pravnici. Moramo da razmemo kojih zanimanja nema na tržištu- poručio je predsednik.

A ministar rada Zorana Ðorđević ističe da je važno da se problemu ide u susret te da bi direktori flijala NSZ u Srbiji trebalo da obilaze svoja mesta kako bi znali koje struke su potrebne poslodavcima kako bi se pravovremeno nadomestio problem nedostajućih kadrova.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter