Izvor:
20.11.2016 u 23:36
0

Danas je Svetski dan deteta: Glad i siromaštvo najveći problemi mališana

U Srbiji se danas, kao i širom sveta, obeležava Svetski dan deteta, uz podsećanje da u ostvarivanju i zaštiti prava deteta ne može biti kompromisa. Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je da u Srbiji 91.000 dece prima novčanu pomoć, a roditelji oko 63.000 dece dobijaju roditeljski dodatak.

Paunović je za Radioteleviziju Srbije rekla da se iz budžeta izdvaja više od dve milijarde dinara za novčanu pomoć, dečje dodatke i roditeljske dodatke.

"Zaštita dece je prioritet Vlade Srbije", rekla je Paunović.

Fond UN za decu (UNICEF) navodi da uprkos postignutom napretku, u Srbiji i dalje postoje značajne prepreke koje treba da se savladaju da bi svako dete moglo da uživa svoja prava, da raste i razvije se do svojih punih potencijala.

Navodi se da su u Srbiji siromaštvom najviše pogođena deca i porodice sa više od dvoje dece, odnosno da je 30 odsto njih u riziku od siromaštva.

Zaštitnik građana Saša Janković i zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović čestitali su deci njihov praznik i ocenili da interesi deteta moraju imati prednost nad drugim važnim državnim ciljevima.

U saopštenju UNICEF-a povodom Svetskog dana deteta, 20. novembra, je navedeno da se prava miliona dece krše svakoga dana, kao i da oko 385 miliona dece širom sveta živi u ekstremnom siromaštvu.

N1
Foto: Arhiva Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter