Izvor:
22.11.2016 u 23:52
0

Užas u Leskovcu: Obolelo 106 dece u vrtiću, proglašena epidemija!

U vrtićima leskovačke predškolske ustanove "Vukica Mitrović", gde je 30. oktobra proglašena epidemija salomonele, oboleo je 106 dece, od kojih su neka samo kliconoše, rečeno je danas u Zavodu za javno zdravlje.

Zabeležen je i prvi slučaj te crevne zaraze u Osnovnoj školi "Vasa Pelagić", kod učenika koji je istovremeno pohadjalo i Muzičku škole, te se obe škole dezinfikovane.

– Reč je o detetu koje je bilo u kontaktu sa svojim rodjakom koji pohadja vrtić 'Lane'. Mališan je kliconoša, nije oboleo od salmonele, a u toj školi smo sproveli sve potrebne mere i izvršena je dezinfekcija škole – kazala je epidemiolog Jadranka Krasić.

S druge strane, u predškolskoj ustanovi tvrde da epidemija jenjava i da se deca vraćaju u vrtiće.

– Dolaznost nije stopostotna, ali to samo zato što se izlečenje od epidemije utvrdjuje nakon analize uzoraka tri uzastopne stolice, što postupak čini dugim – istakla je direktorka "Vukice Mitrović" Jasmina Andjelković Đorđević.

Deca su obolela u pet od ukupno 11 vrtića.

Među obolelima je najviše u vrtiću "Lane", gde je, kako su danas prvi put priznali epidemiolozi, bakterija ušla preko deteta čija je porodica obolela od salomonele.

Epidemija se širilia kontaktnim putem u vrtićima i na rodjendanima po igraonicama. Rođendani se uprkos tome slave u igraonicama, ali deca piju samo vodu i sokove, dok su rođendanske svećice, umesto na pravim tortama, na maketama od kartona.

Blic
Foto: Wikimedia.org

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter