Izvor:
15.05.2016 u 19:43
0

PATRIJARH U PRIZRENU: Osveštao obnovljenu Bogosloviju Sv. Kirila i Metodija

Patrijarh srpski Irinej osveštao je danas obnovljenu zgradu Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu i izrazio nadu da će to biti povod Srbima da se vrate u Prizren i na Kosovo i Metohiju.

Ovo je veliki dan za srpski Prizren, srpsku crkvu i srpski narod na Kosovu i Metohiji, rekao je nakon osvećenja Bogoslovije, podsetivši da je ona prva srpska škola na KiM, da je nekada to bila Bogoslovska-učiteljska škola koja je spremala sveštenike i učitelje za posao na Kosovu, u Makedoniji i delimično BiH.

– Značajna ustanova, 140 godina je radila, velike ličnosti su prošle kroz nju, od učenika su postali vodeće ličnosti u našoj crkvi. Tako da je ovo jedna od najznačajnijih i najzaslužnijih bogoslovija za našu kulturu i crkvu – rekao je Irinej.

Patrijarh srpski je dodao da je tragedija ove Bogoslovije, koja je bila zapaljena, bila tragedija za ceo narod i da je malo ko verovao da će doći do njene obnove, ali da se obnova dogodila zahvaljujući dobrim ljudima, Srbiji i pomoći iz Norveške.

– Nadamo se da će obnova prizrenske bogoslovije biti povod i prilika Srbima da se vrate u Prizren, ne samo ovde nego na celo KiM. Ovo je srpska zemlja, kada sam došao ovde kao učenik 1947. godine, kao učenik ove Bogoslovije, Prizren je imao 18.000 Srba – podsetio je Irinej.

U dvorištu Bogoslovije otkrivena je spomen bista njenog osnivača Sime Igumanova, a svečanom činu osvećena prisustvovali su ispred Vlade Srbije ministar pravde Nikola Selaković, direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić sa saradnicima, ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, predsednik Srpske liste Slavko Simić i drugi.

Kompleks zgrada Bogoslovija „Sveti Kirilo i Metodije“ u Prizrenu bio je zapaljen u martovskom pogromu 2004. godine.

Bogoslovija u Prizrenu osnovana je 1871. Završile su je, ili su bili njeni profesori, gotovo sve najvažnije ličnosti srpskog crkvenog života i novije istorije, a među njima patrijarsi Varnava, Gavrilo Dožić, patrijarh Pavle i sadašnji srpski patrijarh Irinej.

Bogoslovija "Sveti Kirilo i Metodije" u Prizrenu ove godine iznedriće prvu generaciju maturanata nakon obnove.

– Bogoslovijia sada radi punim kapacitetom, što se tiče broja đaka i profesora. Imamo 50 đaka i 10 profesora – izjavio je ranije za Tanjug zamenik rektora prizrenske Bogoslovije, jeromonah Andrej.

Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter