Izvor:
15.05.2016 u 20:27
0

SUMORNA STATISTIKA: U Srbiji godišnje 500 novoobolelih od melanoma

Svetski dan borbe protiv melanoma obeležen je danas manifestacijom u centru Zemuna, gde su predstavnici udruženja obolelih delili edukativne brošure o toj bolesti. U Srbiji se godišnje dijagnostikuje 500 novoobolelih od malignog melanoma, dok veliki broj njih nažalost umre u prvih godinu dana.

Predsednik udruženja obolelih od melanoma Savo Pilipović rekao je da u zemljama gde oboleli dobijaju adekvatnu terapiju maligni melanom postaje sve više hronična, a ne smrtonosna bolest, kao što je u Srbiji i dalje slučaj.

On je dodao da se iz tog razloga Svetski dan obeležava pod sloganom "Danas je melanom izlečiv" sa ciljem da se podigne svest javnosti o tome.

"Zbog najava i obećanja Ministarstva zdravlja i RFZO da će inovativni lekovi konačno ove godine doći na pozitivnu listu, nadali smo se da ćemo Svetski dan borbe protiv melanoma moći da proslavimo, ali kako lekova i dalje nema, moći ćemo samo da ga obeležimo", rekao je Pilipović, a navodi se u saopštenju udruženja.

On je naveo da je udruženje obolelih kao najveći prioritet odredilo borbu za dostupnost terapija, a da je pojavom savremenih terapija – ciljane i imunoterapije melanom postao izlečiva bolest.

Predstavnik udruženja Stefan Kostić kaže da je melanom izlečiv u svetu i u Evropi, ali ne i u Srbiji, jer RFZO godinama nije stavio nijedan inovativni lek na pozitivnu listu, kao i da registracija lekova koju obavlja ALIMS nedopustivo duga traje.

"Tek ove nedelje, nakon više od 10 meseci od odobrenja Evropske agencije za lekove, konačno je i u Srbiji odobrena registracija prve imunoterapije, neophodne za savremeno lečenje malignog melanoma prema svim svetskim vodičima", rekao je Kostić.

Kako se dodaje u saopštenju, on je zatražio od RFZO da se imunoterapija bez daljeg odlaganja omogući i pacijentima u Srbiji.

Izvor:Tanjug
Foto: You Tube Printscreen//Kanal Ri

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter