Izvor:
18.01.2017 u 16:17
0

Ko se krstom krsti na KRSTOVDAN posti: Evo šta MORATE da uradite da bi godina bila rodna i zdrava!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave zimski Krstovdan. Ovaj praznik slavi se uoči Bogojavljenja i ujedno je prvi dan nakon Božića kada vernici ponovo poste, bez obzira na to na koji dan u nedelji pada.

Na ovaj dan vernici se prisećaju prvih hrišćana koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi. Danas se u hramovima služi liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, i to uz ritual velikog osvećenja vode, koji prati praznično bogosluženje. Moli se da voda bude na izbavljenje od grehova, za isceljenje i očišćenje duša i tela, na osvećenje srca i uma i na svaku izvrsnu korist, da ona bude voditelj u večni život i odgoni svaki nasrtaj vidljivih i nevidljivih neprijatelja.

Nakon toga se sveta vodica deli vernicima koji će je čuvati u kući radi zdravlja. Mnogi vernici zbog toga nose velike balone koje će napuniti svetom vodom, što je pogrešno. Dovoljna je jedna bočica koju će čuvati preko cele godine i koristiti u specijalnim prilikama.

U nekim krajevima Srbije postoji običaj da se uoči praznika krst stavi u vodu i unese u crkvu. Ako se krst smrzne, veruje se da će godina biti rodna i zdrava, a ako se ne smrzne biće oskudna i bolešljiva.

Blic.rs
Foto:
Foto: Twitter/Jeypi

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter