Izvor:
16.05.2016 u 19:10
0

SNEG ZAVEJAO SRBIJU I REGION: Meštani strahuju za useve, UNIŠTENI VOĆNJACI (FOTO)

Sneg, koji je tokom noći pao u pojedinim opštinama Zapadne Srbije, u Ivanjici i Prijepolju je uništio velike površine pod malinama, dok u Novoj Varoši od jutros besni mećava i hladno je kao u sred zime.

Meštani Nove Varoši strahuju za zasade voća i povrtarske kulture, a zbog snega su i pojedina planinska sela od jutros u mraku. U samom gradu koji je na oko 1.000 metara nadmorske visine, debljina snežnog pokrivaca je četiri-pet centimetra, dok na visovima Zlatara, Murtenice i Javora ima i do deset centimetara snega.

U nižim predelima sneg se topi pri dodiru sa asfaltom, ali ga zato ima na planinskim putevima, pa nadležni apeluju na oprez u vožnji. Vlažni sneg se lepi na lišće, te meštani strahuju da će polomiti grane na voćkama.

"Sneg je savio goru do zemlje. Stradali su mnogi malinjaci, a ukoliko nastavi da pada izlomiće i stabla šljive, jabuke i drugog voća, koja su se uvila pod težinom snega, ali još odolevaju. U višim predelima ima i voća u beharu", rekao je meštanin Radovan Glavonjić iz Gornje Bistrice.

Sneg u ovo doba godine nije nikakvo iznenađenje.

Pre dve godine, 15. maja, palo je 25 centimetara snega, a početkom aprila prošle godine skoro pola metra zbog čega su planinska sela više dana bila u blokadi. U zaseoku Ravni Tor na Murtenici, koji je podignut na 1.300 metara nadmorske visine, kažu da nema meseca u godini tokom koga ovde nisu vejale bele pahulje.
I stanovnike gradova na severu Crne Gore jutros je iznenadio sneg, koji i nije baš uobičajen za ovo doba godine.

Sneg na severu danas su najavili i meteorolozi, a prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, u Pljevljima je u osam sati padao umeren ili jak sneg, a temperatura je iznosila svega jedan stepen.

Pogledajte slike zavejanih područja:

vejavica

sneg

vejavica

vocnjak

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/Solisio/sulvidosav/SD_CRNAGORA/lonca9/1PRVA_magazin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter