Izvor:
05.02.2017 u 19:23
0

Stižu na remont: Ruski migovi do aprila u Batajnici!

Šest migova (MiG- 29) koje je Rusija poklonila Srbiji stići će idućeg meseca ili najkasnije u aprilu u Vazduhoplovni remontni zavod "Moma Stanojlović” u Batajnici, gde će biti remontovani, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu odbrane.

Remont i modernizacija migova iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, kao i postojeća četiri miga, u "Momi“ će obaviti ruski eksperti , uz pomoć naših stručnjaka. Ceo posao koštaće Srbiju 185 miliona evra.

Očekujemo da se krajem ove ili početkom naredne godine taj proces kompletno završi i da svih šest aviona budu predati 101. lovačkoj avijacijskoj eskadrili u 204. vazduhoplovnoj brigadi”, kažu u ministarstvu.

Posle više decenija, konačno je prošle godine započelo dugo očekivano opremanje i modernizacija našeg Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Reč je o donaciji šest aviona MiG-29 čijom nabavkom i remontom, ali i remontom još četiri naša vazduhoplova tog tipa koji će biti i opremljeni najsavremenijim naoružanjem, radarima, optoelektronskim sistemima i uređajima veze značajno se unapređuju sposobnosti našeg Ratnog vazduhoplovstva.

Kako ističu u Ministarstvu, Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije imaju potreban broj pilota osposobljenih za upravljanje avionom Mig-29, u skladu sa raspoloživom tehnikom i njihovim zadacima, u prvom redu kontrola i zaštita vazdušnog prostora Republike Srbije.

Svesni smo da je zbog zahtevnosti pilotskog poziva obezbeđenje kadra jedan od najvećih problema u vazduhoplovstvu. U proteklom periodu zbog ekonomske krize, broj letelica kao i broj naleta na avionima tipa MiG-29 i MiG-21 značajno su bili smanjeni, pilotski poziv postao je manje cenjen i mladi ljudi nisu imali motiva da se za njega opredeljuju, pa će u narednih 10 do 15 godina biti neophodan određen broj pilota koji će leteti na avionima MiG-29", navodi se u odgovoru ministarstva.

Ministarstvo odbrane najavljuje da će u skladu sa tim ciljem popularizovati pilotski poziv, poboljšati status pilota i tehničara i izjednačiti ga sa statusom koji imaju piloti u zemalja koje raspolažu sa letelicama tog nivoa i vrednosti.

U ministarstvu, takođe, kažu da su već započeli obuku mlađeg kadra za upravljanje letelicama, koje će nastaviti i tokom 2017. godine,a u narednom periodu najavljuju i obuku i preobuku pilota za avion MiG-29 u zemlji i inostranstvu uz korišćenje simulatora leta za taj vazduhoplov.

Donaciju ruskih migova je ugovorio premijer Aleksandar Vučić tokom posete Moskvi krajem prošle godine.

Tanjug
Foto: Facebook/ Studenti za istinu

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter