Izvor:
05.03.2017 u 15:29
0

PIHTIJADA USRED POSTA? Evo koji je odgovor crkve!

Pihtijada, predviđena za ovaj petak i subotu, posle episkopskog upozorenja je odložena, a kako kaže organizator Branislav Popović, možda je uopšte i ne upriliče jer će posle Uskrsa već biti pretoplo za pihtije. Zbog posta odložena je i druga vojvođanska “ijada”, ali u Baču, koja okuplja ljubitelje kulena.

– Nismo mogli da organizujemo pihtijadu po onom minusu, ko bi nam došao, jedino to možemo da uradimo sada. Ali prvo se pobunio crkveni odbor u Rumenci, a posle i sam Irinej. Trebalo je da dođe stotinu izlagača iz svih krajeva Srbije i regiona, nisam hteo da ljudi dožive neprijatnosti i da se mi Rumenčani svađamo. Pritisak je bio ogroman i odustali smo – kaže Popović, čija manifestacija drži Ginisov rekord u najdužoj pihtiji na svetu.

Prvo ga je, dodaje, crkveni odbor upozorio da organizuje pihtijadu u vreme časnog posta, kada se vernici duhovno pripremaju za svetu tajnu pričečća i kada treba da miruju, a ne da budu sablažnjeni na ovakav način.

Kad nisu hteli da odustanu od događaja, stiglo je i pismo Irineja koje ih je sve šokiralo.

– Ukoliko organizujete ovu pagansku manifestaciju u toku posta, pravoslavna Eparhija bačka će objaviti saopštenje i pozvati vernike da stanu u odbranu svetog posta. Za vreme održavanje pihtijade, kapije porte hrama će biti zatvorene, a sa zvonika će se svakih pola sata oglašavati mrtvačko zvono. Svi članovi Upravnog odbora pihtijade biće anatemisani iz crkve, sveštenik neće ulaziti u njihove domove, jedino će im biti dozvoljeno krštenje dece jer ona nisu kriva za greh i ludost roditelja – saopštio je Irinej organizatorima.

Meštani Rumenke kažu da imaju važnijih problema od mršenja tokom posta, ali da ne vide razlog zašto tenzije moraju toliko da podižu zbog obične pihtije.

– Biti vernik danas je i moda. Pretpostavljam da je dobar deo tih inkvizitora koji sada sede po crkvenim odborima u našoj zemlji nekada bio u Komunističkoj partiji. Ali valjda je sve to ljudski. Ipak, ja tu ne vidim problem, preterano je da se pihtijada ne održi, ko posti ne mora da dođe – rekao je Đorđe P. iz Rumenke.

Blic/Telegraf
Foto:Twitter/banozio, Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter