Izvor:
06.03.2017 u 17:17
0

SAVET EVROPE PONOVO O SLUČAJU NESTALIH BEBA!

Komitet ministara Saveta Evrope u Strazburu, razmatraće od 7. do 9. marta dokle je Srbija stigla u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju nestalih beba.

Predstavnici 47 članica SE razmatraće napredak Srbije u izvršenju presude "Zorica Jovanović protiv Srbije" o bebama koje su navodno nestale iz srpskih porodilišta.

Srbija je u februaru obavestila SE da će revidirani nacrt posebnog zakona o nestalim bebama biti usvojen bez daljeg odlaganja.

Vlasti u Beogradu navele su da će predlog zakona ući u skupštinsku proceduru 1. marta.

Skupština Srbije počela je prolećno zasedanje 1. marta, ali na predloženom dnevnom redu koji formalno još nije utvrđen, nije bilo tog zakonskog predloga.

Sednica je prekinuta posle pola sata i biće nastavljena nakon završetka predsedničkih izbora koji su predviđeni za 2. april, a moguće je da predlog zakona bude uvršten po hitnom postupku u dnevni red.

Komitet ministara insistira na donošenju zakona koji će stvoriti mehanizam za rešavanje više slučajeva nestalih beba na teritoriji Srbije.

Zakon će obuhvatiti pitanje nadležnosti sudova, stvaranja posebne posebne policijske jedinice koja će se baviti ovim slučajevima, dostupnosti medicinske dokumentacije, u skladu sa zahtevima roditelja nestale dece i predstavnika civilnog društva.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva navodnog nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Presuda o slučaju nestalih beba nalazi se pod pojačanim nadzorom Komiteta ministara, a SE je nekoliko puta razmatrao kašnjenje u njenom izvršenju.

SE je više puta pozivao vlasti u Beogradu da bez odlaganja usvoje mehanizam koji će omogućiti roditeljima da saznaju sudbinu svoje nestale dece.

Izvor: B92
Foto: Twitter/profdrBNikolic, Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter