Izvor:
14.03.2017 u 22:39
0

SUMORNA STATISTIKA U SRBIJI: Trećina radnika radi „na crno“!

Inspekcija rada otkrila 311 neprijavljenih radnika tokom tri dana nadzora koje je sprovela kod poslodavaca koji se bave proizvodnjom i trgovinom građevinskog materijala, kao i rezanjem i obradom drveta, saopšteno je danas iz Ministarstva za rad.

Kontrolama su bila obuhvaćena 604 poslodavca iz cele Srbije, a radnici „na crno“ zatečeni su kod skoro trećine, odnosno kod 192 poslodavca. Najdrastičniji primer rada „na crno“ je utvrđen u Koceljevi, kod preduzetnika koji se bavi proizvodnjom paleta, gde od 12 zatečenih radnika, 10 nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje.

Kod jednog poslodavca u Loznici polovina angažovanih radnika je radila „na crno“, kao i u pogonu za preradu drveta u Banji Koviljači i pogonu za proizvodnju stolarije u Obrenovcu.

U strugari u Zaječaru od sedam radnika, četiri su bila neprijavljena, a na stovarištu građevinskog materijala u Nišu od 19 zatečenih, sedam je radilo „na crno“. Takođe, kod tri poslodavca – po jednog u Leskovcu, Obrenovcu i Smederevu, svi zatečeni radnici (po pet kod svakog poslodavca) su radili „na crno“. Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa, inspektori su podneli 85 prekršajnih prijava, izdali sedam prekršajnih naloga, a doneli su i 151 rešenje.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu inspektori su doneli 218 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka, kao i 20 rešenja o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih.

Inspekcijskim nadzorima su otkrivena i četiri neregistrovana subjekta – jedan u Jagodini koji se bavi proizvodnjom aluminijumske stolarije, i po jedan u Nišu, Prokuplju i Subotici, koji se bave sečenjem i obradom drveta. Inspektori su doneli četiri rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Tanjug
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter