Izvor:
15.03.2017 u 07:00
0

NAJEZDA ZVERI U KIKINDI: Krvoločne lisice tamane kokoške!

Sve veći broj ovih divljih životinja bez ikakvog straha šeta ulicama na obodu grada, a građanima, lovcima i Zoohigijeni su vezane ruke.

Poslednjih meseci na obodnom delu Kikinde primetan je znatno veći broj lisica, koje često ulaze u dvorišta i odnose živinu.

Građani pomoć uglavnom traže od lovačkih udruženja i radnika prihvatilišta za pse i mačke lutalice, ali zakon im ne dozvoljava da reaguju. Rešenje zasad ne postoji.

Jazbina na strelištu

Meštanima obodnih naselja u Kikindi nije neobično da lisica zaluta u dvorište, pa čak i da s vremena na vreme odnese kokošku, ali je u poslednje vreme stanje postalo dosta ozbiljnije, imajući u vidu brojnost lisica koje bez ikakvog straha borave i šetaju po ulicama. Noću ih viđaju oni koji odlaze na rad u treću smenu, a tokom dana lisice više interesuje živina.
Kokoške mi je pokupila i odnela. Od 15 komada, sada mi je ostalo svega pet kokošaka. I one koje su ostale prilično su povređene i jedva su žive – kaže meštanin Vladimir Petković. Na samo nekoliko desetina metara od domaćinstava, na nekadašnjem strelištu, nalaze se lisičje jazbine.

Njihova brojnost u gradu počela je da se povećava od 2011, nakon oralne vakcinacije, prirodnog neprijatelja više nemaju, pa se bez ikakvog straha šetaju po dvorištima. Građani uglavnom pomoć traže od službe koja pripada Javnom preduzeću „Kikinda – Zoohigijena“.
Građani nas često zovu. Međutim, mi kao zoohigijena smo u resornom ministarstvu registrovani kao prihvatilište za pse i mačke lutalice. Lisice su ipak divlje životinje i ne spadaju u našu nadležnost – navodi Veselin Veselinov iz JP „Kikinda – Zoohigijena“.

Mađarska za primer

Neki gradovi problem divljih životinja u naseljenom mestu rešili su tako što su nadležnost ustupili zoološkom vrtu, ali je ipak najbolji primer naših suseda u Mađarskoj, gde je dozvoljen lov korišćenjem zamki i klopki.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter