Izvor:
18.03.2017 u 14:53
0

Ovakvu ispovest o raku nikad niste pročitali: „NA NOGAMA SAM IZDRŽALA 38 ZRAČENJA, LEČILA SAM SE SLANINOM, SAD IMAM JEDNU SISU, PA ŠTA!“

Kako izgleda borba sa rakom, znaju oni koji su se suočili sa ovom opakom bolešću. Dušanka Vukobratović Stojkov (57) je je jedna od takvih boraca, koja je pored svih muka, koje su je pratile u životu, preživela rak dojke.

Majka je jednog sina, baka dve devojčice, razvedena i 20 godina je radila u metalskoj industriji u Somboru. Sada živi i radi u Italiji kao kućna pomoćnica.

– Kako sam samo bila besna na sebe u trenutku kada sam pod pazuhom desne ruke napipala nešto slično teniskoj loptici. Te veličine i još beži pod prstima. Pomislila sam da je ovo nešto gadno. Da neću možda da umrem… – priča ona.

Imala je malo više od 48 godina, nedovršenu kuću, nesituiranog sina, koji od oca nije imao šta da očekuje i plan da služenjem u Italiji sve stavi na svoje noge. A onda je iznenada morala u bolnicu.

– Devet dana sam provela u bolnici, operisana sam, odstranjena mi je dojka i izvađene su mi tri potpazušne žlezde. Znači, ona moja loptica i još dve, koje nisam sama napipala. I ode dojka! Pa šta. Jedna od šest cimerki u bolnici, uzela da mi dočarava šta je rak. Ma baš me briga, neka rakčina sačeka, neću da znam ni šta je, ni otkud dolazi, njega nema! U papirima mi je pisalo da je metastaza, valjda na jetri. Ko bi ga znao. Sad smo da ga se rešim – prepičava Dušanka.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Slike-Arhiva/dusanka%20vukobratovic%202.jpg?m=1489826558

Kaže da je znala da neće umreti, govorila je samoj sebi da je jedinstvena – “svi imaju dve sise, a ja samo jednu”.

– Neko mi je preporučio da jedem belu slaninu, sapunjaru. Uz to mogu da jedem crni luk i jogurt. Nikako da ne jedem slatko, jer šećer, navodno, umnožava maligne ćelije, da ne pijem gazirano i nikako hranu sa konzervansom. Šalila sam se da od slanine, koja nije prošarana mesom, rastu grudi. Obe unuke su jele zajedno sa mnom baš takvu slaninu, pa su zavirivale ispod majce i proveravale da li i njima rastu. Njihove će sigurno porasti sa slaninom ili bez nje – kroz osmeh priča Dušanka.

Svakih pet dana kontrolisali su joj stanje jetre. Postojale su tri fleke.

– Kosa mi je opala, nosila sam turban i za osam meseci podnela sam 38 zračenja. Trebalo je u Somboru obaviti još i hemioterapije, a moja unuka Milica je tada nosila školsku torbu veću od nje. Sve sam ja to sredila. Krenemo tako biciklom, ona u školu, a ja u bolnicu. Znači terapija curi, kaplje, grebe, muka me hvata čitava četiri sata. Kada iscuri, iskaplje, odmuči me, skine kosu i otera rak, završim terapiju, brzo na bicikl, po po Milicu i njenu veliku torbu i pravac kuća – objašnjava ona.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Slike-Arhiva/dusanka%20vukobratovic%203.jpg?m=1489826569

Čim je završila sa terapijom, odmah je otišla u Italiju da radi. Ima njihovo zdravstveno osiguranje, pa je tamo godinu dana dobijala lek za rak u 16 terapijskih doza.

– Kod njih je sve drugačije. Ne čekaju oni da se mi njima javimo, oni brinu, trebamo im živi i zdravi, a ne da kao bolesni trošimo iz državne kase. Sada mi šalju pozive. Ma nemam ja rakčinu, šta vam je. Nisam vaš pacijent, ali moj lekar opšte prakse je došao po mene i bukvalno me odveo na pregled. Pronašli su žlezdu ispod brade, a ja im kažem da mi je to profesionalna deformacija stečena u metalnoj fabrici zbog rada u istom položaju 20 godina. Hranim se zdravo. Umesto slanine sapunjare jedem ribu, maslinovo ulje i mnogo voća i povrća. Predlažu mi u Italiji da radi ravnoteže, o njihovom trošku, ugradim impalnt. Rekla sam da neću. Unikatna sam, imam jednu sisu, pa ako kakav đuvegija hoće mene, tako posebnu, može, ako neće, doviđenja – kaže ova hrabra žena.

Sonja Todorović/BLIC

foto: Privatna arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter