Izvor:
14.04.2017 u 14:46
0

Drama na nebu iznad Beograda: NEMCU STALO SRCE, 50 PUTA GA VRAĆALI U ŽIVOT!

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/avion-02.JPG?m=1464398731

Prva drama odvijala se iznad Beograda, kada je nemačkom državljaninu Sebastijanu Aleksandru Knipu (34) stalo srce, zbog čega je avion prinudno sleteo na Aerodrom "Nikola Tesla".

Zahvaljujući našim lekarima iz Urgentnog centra, koji su ga više od 50 puta oživljavali elektrošokvima, njegov život je spasen prošlog petka.

Sebastijan, njegova supruga Sevi i deca – 14-godišnji i tromesečna beba – prošlog petka su se sa odmora iz Turske vraćali kući u Nemačku. Sebastijanu je u avionu pozlilo. Stalo mu je srce i izgubio je svest. Njegov posinak je odmah započeo masažu srca, jer je nedavno išao na kurs iz reanimacije i na taj način spasao očuhu život. U međuvremenu i stjuardesa je donela defibrilator, pomoću kojeg su ga u avionu čak tri puta oživljavali.
Zbog toga je avion prinudno sleteo u Beograd i Hitna pomoć ga je brzo prevezla u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije. U bolnicu je stigao svestan, sa poteškoćama u disanju i ekstremno uznemiren, zbog čega su ga lekari odmah uspavali i priljučili na aparat za veštačko disanje.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Slike-Arhiva/doktorka%20sa%20urgentog%20centra.jpg?m=1492155871

Dr Milena Srdić Lehocki, kardiolog Urgentnog centra, koja je celu noć provela pored njegovog kreveta, za list prepričava šta se sve događalo toga dana i noći, ali i koliko je bila uplašena za njegov život, jer lekove koje mu je davali nisu uopšte delovali.

Preživeo električnu oluju na srcu

– Tim lekara, koji su radili u prvoj smeni, u početku su posumnjali da nije reč o upali moždanih ovojnica, s obzirom na to da je bio jako uzmeniren. Zato je nakratko bio prebačen i na Kliniku za infektivne bolesti, ali je tamo isključeno da se radi o nekom infektivnom oboljenju. U Urgentni centar je stigao oko 13 sati i radili smo mu svu moguću dijagnostiku, ali je tek oko pola šest prvi put registrovan ozbiljan poremećaj srčanog ritma. EKG koji je rađen kada je stigao u bolnicu bio je potpuno uredan i neverovatno je da se tek nakon nekoliko sati ponovo javio taj poremećaj – objašnjava dr Srdić Lehocki.

Sebastijan je prebačen u koronarnu jedinicu i tada počinje prava drama i borba za njegov život. O njegovom stanju prvo je vodila računa dr Gordana Matić, koja ga je 10 puta vraćala u život dok na dežurstvo nije došla dr Srdić Lehocki. Njemu je bukvalno srce treperelo i jedino elektrošokovima su mogli da mu pomognu.

– Prilikom predaje dužnosti dr Matić je bila veoma zabrinuta, jer nijedan lek za aritmiju nije delovao na njega. Imao je "električnu oluju", medicinsko stanje koje se naziva ukoliko srce stane tri puta u 24 sata. A kod njega se to dešavalo na svakih nekoliko minuta – prepričava doktorka.

U naredna tri sata, dr Srdić Lehocki se nije pomerala od pacijenta i za to vreme 50 puta ga je oživljavala, koristeći defibrilator.

– Bila sam uplašena. Bespomoćno sam se osećala, jer se lekovima nije rešavao problem. U jednom momentu setila sam se da bih mogla da mu ugradim privremeni pejsmejker. Pošto nismo mogli da ga vodimo u salu, pejsmejker smo mu ugradili u koronarnoj jedinici i već oko ponoći njegov srčani ritam je bio stabilan. Svi smo mogli malo da odahnemo – objašnjava dr Srdić Lehocki.

Doktorki buket sa 51 crvenom ružom

Doktorka je tokom noći konsultovala mnoge svoje kolege različitih specijalnosti kako bi joj pomogli oko ovog slučaja. Htela je i da mu radi koronarografiju, ali je to ostavljeno za jutro.
U subotu ujutru mnogi lekari došli su od kuće, Sebastijanu je urađena intervencija, koja je pokazala da nema nikakvih problema sa krvnim sudovima. U utorak su ga lekari probudili, izvadili mu pejsmejker i njegovo stanje je bilo potpuno u redu.

Kada se probudio ispričali su mu šta se sve desilo. Njegova supruga napisala je pismo celom kolektivu Urgentnog centra, gde im se zahvalila na brižnosti i požrtvovanosti. Doktorki Srdić kupila je buket sa 51 crvenom ružom, jer ga je toliko puta reanimirala.

S obzirom na to da se nakon pet dana njegovo stanje stabilizovalo, on je u sredu pušten kući. Ono što će u Nemačkoj morati da sazna, jeste razlog zašto mu se sve to dogodilo.
U septembru Sebastijan i njegova žena planiraju da obave crkveno venčanje i ujedno da krste mlađe dete. Pozvali su i dr Milenu Srdić Lehocki da im se pridruži, jer kako su joj objasnili, da nije bilo nje, pejsmejkera i defibrilatora, ne bi bilo ni Sebastijana.

(Blic/Sonja Todorović)

foto: Doktorka Milena Srdić Lehocki (Foto: Facebook printscreen)

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter