Izvor:
20.04.2017 u 01:40
0

JEDNA PORODICA DANAS „VLADA“ BEOGRADOM: Mnogi od njih nisu rod!

Mnoga prezimena su nastajala od muških i ženskih imena. Tako su najčešća prezimena u Srbiji, pa i u Beogradu nastajala prema imenima pravoslavnih svetaca. U Beogradu pak jedno prezime je najbrojnije. I niko ne zna koliko ih ima. Kad bi se ta familija ujedinila, gradom bi samo oni vladali. To moćno prezime nose mnogi u glavnom gradu Srbije, a vi ste ga makar jednom čuli (a možda se i sami tako prezivate).

Da ne dužimo – u Beogradu “vladaju” Jovanovići, a vi sigurno znate nekog ko se preziva tako. Ako ne, onda poznajete Petroviće ili Nikoliće. Možda među komšijama imate Markoviće i Đorđeviće?

Prema rečima Ljiljane Đorđević, čije je prezime na petom mestu najčešćih u Beogradu, načelnice Odeljenja za popis stanovništva Republičkog zavoda za statistiku, baš ovim redosledom su na tabeli najčešćih poređana prezimena Beograđana:

– Prema popisu iz 2011. godine najveći broj Beograđana preziva se Jovanović. Sledi prezime Petrović, Nikolić, Marković, Đorđević, Ilić, Pavlović, Stojanović, Popović i Stanković – kaže Ljiljana Đorđević.

– Zanimljivo je da u svim beogradskim opštinama, osim u Lazarevcu, prednjače upravo Jovanovići. A i u Lazarevcu ne zaostaju mnogo, na drugom su mestu, odmah posle Markovića.

Prema rečima Ljiljane Đorđević, tačan broj Jovanovića se ne zna, kao ni nosilaca bilo kod drugog prezimena.

U Barajevu se, recimo, osim, navedenih prezimena pojavljuje i Lukić, na osmom mestu po učestalosti. A među “zalutalim” prezimenima, među 10 vladajućih, ima i Mitrovića, Marinkovića i Miloševića, Kovačevića, Simića..

Da li volite da pripadate većini, bilo da je u pitanju navijanje za omiljeni klub, muzički ukus ili stranačka pripadnost? Ili možda uvek stremite tome da budete posebni i unikatni? Svi nose sat na levoj ruci, vi na desnoj, svi slušaju muziku sa slušalicama u ušima, vi čitate... A kakav je vaš stav po pitanju prezimena? Svakome po rođenju pripadne određeno prezime, koje može, a i ne mora, ako ste žensko, da vas prati ceo život. Da li biste ga menjali da ste Krivokuća, Guzina ili Mučibabić, na primer?

Izvor: Telegraf
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter