Izvor:
20.04.2017 u 20:54
0

OVO SU SAOBRAĆAJNI PREKRŠAJI KOJE REDOVNO PRAVITE: Za njih nikada ne dobijate kaznu!?

Postoje greške u saobraćaju koje vozači često prave bez straha da će biti kažnjeni, iako zakon predviđa drugačije.

Kada ste poslednji put zaustavili svoje vozilo na znak stop osim ako niste morali jer je tako zdrav razum nalagao? Da li uvek kada vas neko pretiče pomerate svoje vozilo uz desnu ivicu kolovoza i da li koristite sirenu kada nailazite na prevoj ili nepreglednu krivinu? Verovatno ne, kao i mnogi drugi vozači u tim situacijama. Ili, zato što i ne znate da tako nešto propisi nalažu, ili zato što vam ni na pamet ne pada da biste zbog takvih sitnica mogli biti kažnjeni.

Magazin "SAT" je predstavio prekršaje koje za koje većina vozača uopšte ni ne zna da ih čini.

1. Ne sme levom trakom

Vožnja levom trakom na autoputu nije dozvoljena ukoliko je desna slobodna, odnosno, ako se vozila zbog gužve ne kreću u kolonama. Mnogi možda i ne znaju za ovo pravilo, a i oni koji znaju, često ga krše, jer znaju da zbog toga neće biti kažnjeni. U teoriji, kazna je samo 3.000 dinara, ali može biti i deset puta veća uz šest poena i zabranu upravljanja na tri meseca ako na putu postoje tri saobraćajne trake u jednom smeru.

2. Predmeti na putu

Kada na kolovozu vidite predmete ili prepreke koji ometaju i ugrožavaju saobraćaj, dužni ste da ih uklonite ukoliko to možete učiniti na bezbedan način i bez ometanja saobraćaja. Ako ne možete, onda odmah obavestite policiju ili preduzeće koje se stara o održavanju puteva.

3. Glasna muzika

Kada vozite, ne smete slušati muziku toliko glasno da ne možete čuti sirene drugih vozila i ne smete preduzimati druge radnje koje vas mogu ometati u vožnji.

4. Inat bez kazne

Zbog nedostatka tolerancije i vozačke kulture, mnogima ne pada na pamet da propuste drugo vozilo ispred sebe, nego još dodaju gas kako bi ga u tome sprečili, ne znajući da je to ponekada prekršaj i da u slučaju saobraćajne nezgode upravo oni mogu biti proglašeni krivim. Ukoliko je na putu više saobraćajnih traka za kretanje u istom smeru onemogućen saobraćaj na jednoj od njih, ili se traka završava, vozač koji se kreće u istom smeru, u saobraćajnoj traci pored, dužan je da omogući uključivanje bar jednog vozila u svoju traku.

5. Biciklisti na metar

Biciklisti često voze kolovozom, iako pored puta postoje biciklističke staze, a ima i onih koji se, poput motociklista, provlače između vozila i tako rizikuju živote. Iako zbog toga često prolaze nekažnjeno, zakon kaže da za vožnju bicikala, gde ne postoji posebna staza, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza. Biciklisti se ne smeju kretati većom brzinom od 35 km/h na biciklističkoj stazi.

6. Kad ne sme u rikverc

Kretanje vozila unazad nije dozvoljeno na nepregledom delu puta, pri smanjenoj vidljivosti, u tunelima, na delu puta gde je zabranjeno zaustavljanje i na prelazima preko železničke pruge.

7. Kad se trubi i kako

Vozač je dužan da upotrebi sirenu na putu van naselja zbog upozorenja drugom vozaču da želi da ga pretekne ili obiđe, ako bi bez tog znaka postojala opasnost nastanka saobraćajne nezgode, zatim pre ulaska u nepreglednu i uzanu krivinu ili dolaska na prevoj, gde je mimoilaženje otežano i ako se pored kolovoza nalazi dete koje ne obraća pažnju na kretanje vozila.

8. Pomeranje udesno

Mnogi znaju da ne smeju ubrzavati dok ih drugo vozilo pretiče, ali ne znaju ili su odavno učili saobraćajne propise, pa su zaboravili, da je vozač kome je dat znak za preticanje, dužan i da pomeri svoje vozilo ka desnoj ivici kolovoza.

9. Parkiranje na dva mesta

Osim u povremenim akcijama komunalne policije, nepropisno parkiranje tako da se vozilom zauzmu dva parking-mesta, gotovo da se nikada ne kažnjava, što neki često zloupotrebljavaju. Iako u praksi, umesto novčano, takvi vozači uglavnom bivaju kažnjeni iskrivljenim ili polomljenim brisačima, u zakonu piše da se vozilo sme parkirati samo na jedno parking mesto.

10. Kad legnu na sirenu

Ukoliko prekomerno trubite, postoji mogućnost da budete kažnjeni sa 5.000 dinara, ali samo u teoriji.

11. Blokada raskrsnice

U večim gradovima, pojedine raskrsnice na kojima često dolazi do saobraćajnih gužvi vidno su obeležene znacima “ne blokiraj raskrsnicu” i crvenkastim linijama na samom kolovozu. Ove oznake bi trebalo da upozore vozače da, bez obzira na to što im je zelenim svetlom omogućen prolaz, ne ulaze u raskrsnicu ako je očigledno da zbog gužve neće moći da prođu. Kršenje ovog propisa se ne sankcioniše u praksi.

12. Zauvek parkiran

Iako zakon ne dozvoljava vlasnicima da jednostavno zaborave na svoje automobile koje više ne nameravaju da koriste, to se u praksi često dešava. Vlasnik, odnosno, korisnik vozila, ne sme doozvoliti da se odbačeno vozilo nalazi na putu ili na mestu na kome je dozvoljeno zaustavljanje ili parkiranje vozila. Za zaboravne je predviđena kazna i do 5.000 dinara.

13. Kada se gasi motor

Vozač je dužan da isključi motor na zahtev policajca ili drugog službenog lica kada je to određeno saobraćajnom signalizacijom, kada stoji u tunelu duže od jednog minuta ili kada je vozilo zaustavljeno bilo gde duže od 3 minuta.

14. Krivi su što su spori

Ako vozač vozi sporo u meri u kojoj ometa normalan saobraćaj, dužan je da na prvom odgovarajućem mestu omogući da ga drugo vozilo bezbedno pretekne, obiđe ili prođe. Ovo se odnosi na teretna, ali i druga vozila koja za sobom prave gužvu, nerviraju druge i na taj način ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

15. Skreću s pravog puta

Pravilno se udesno skreće trakom koja se prodeže uz desnu ivicu kolovoza, a ulevo trakom uz levu ivicu kolovoza, ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno. Kazne od 5.000 dinara su predviđene za one koji se ne pridržavaju ovog pravila.

16. Pomoć prijatelja

Zabranjeno je vučenje neispravnog vozila na autoputu i motoputu, ali ni takve radnje nisu retke na našim putevima. Vozači umesto šlep-službe, koja ponekad može da košta i papreno, radije traže pomoć prijatelja, ali rizikuju kaznu od 5.000 dinara.

17. Označavanje tereta

Ukoliko teret na vozilu prelazi najudaljeniju tačku na zadnjoj strani vozila, mora biti označen. Kod teretnih i priključnih vozila teret se označava propisnom tablom, a kod ostalih vozila crvenom tkaninom. U uslovima smanjene vidljivosti crvenim svetlom ili svetloodbojnom materijom crvene boje.

18. Bacanje otpadaka

Oni koji bacaju otpatke iz vozila mogli bi biti kažnjeni sa 5.000 dinara.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter