Izvor:
29.05.2016 u 21:59
0

OHRABRUJUĆE: Više novca u RFZO za LEČENJE DECE U INOSTRANSTVU

Zahvaljujući otvaranju Centra za gama nož u kasi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ostaće oko milion evra godišnje, jer se toliko izdvajalo za lečenje pacijenata sa tumorima na mozgu u Turskoj, a ušteđena sredstva biće preusmerena na lečenje dece u inostranstvu.

Urađena je izmena i dopuna Pravilnika o uslovima i načinu upučivanja osiguranika na lečenje u inostranstvo, gde je proširena lista dijagnoza sa kojima deca i adolescenti mogu ići van Srbije na lečenje. Tako će se u strane klinike za neurologiju i neurohirurgiju upućivati decu koja boluju od genetski uslovljene distonije (nevoljni pokreti) na duboku stimulaciju mozga, a to je moderna procedura koja može znaćajno da poboljša stanje ovih pacijenta.

"Plan je da se ovim putem pospeši uvođenje ove procedure u domaći zdravstveni sistem na Klinici za neurohirurgiju, KCS, angažovanjem inostranih zdravstvenih stručnjaka", navode u RFZO.

Ta metoda ima mogućnost široke primene i kod odraslih pacijenata sa oboljenjima ekstrapiramidnog sistema, hroničnim bolom i neuropsihijatrijskim poremećajima, kao i kod onih sa Parkinsonovom bolešću.

Procedura košta oko 50.000 evra, a pacijenti će se upućivati u Prag, Istanbul ili Beč. U klinikama u inostranstvu ubuduće se mogu lečiti o trošku osiguranja i deca obolela od malignih melanoma i retinoblastoma, a u pitanju su složene procedure koje se kod nas ne primenjuju.

Osim navedenog, u RFZO kažu da je predloženo upućivanje u inostranstvo dece radi ugradnje specijalnog implanta kod specifične vrste glaukoma. Intervencija košta oko 5.000 evra, očekuje se nekoliko pacijenata godišnje, a lečenje se uspešno obavlja u Nemačkoj i Engleskoj.

Pravilnikom je predviđeno da se ubuduće na lečenje u inostranstvo šalju i pacijenti sa komplikovanim rascepom usne i komplikovanim deformitetom lica, a koji mogu da se uspešno obave u Klinikama u Italiji i Švajcarskoj sa kojima je uspostavljena dobra saradnja.

Prosečna cena ovih intervencija je oko 50.000 evra, a procena je da će biti upućena tri pacijenta godišnje. Po novom pravilniku deca sa nekoliko ortopedskih dijagnoza upućivaće se u Ilizarov centar u Kurganu, gde troškovi lečenja iznose oko 15.000 evra po pacijentu.

Kada god je moguće hirurg Dmitrij Popkov iz Ilizarov centra dolaziće u Univerzitetsku dečju kliniku da operiše najmlađe pacijente, što je već činio. Na lečenje u inostranstvo će ići i deca sa deformitetom kičmenog stuba, čija je kardiorespiratorna funkcija umanjena najmanje za 50 odsto od normalnog.

Izvor:Tanjug
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter