Izvor:
25.04.2017 u 12:58
0

PRAVA ISTINA O CRVENOM SLOVU: Evo zašto ništa ne sme da se radi!

Svaki dan u godini crkva je posvetila nekom svetitelju ili spasonosnom događaju, a pojedini dani u godini u pravoslavnom kalendaru upisani su crvenim slovom, i on je neradan, ali ne zato što ne valja da se radi.

Pravoslavna crkva, naime, ima ukupno 36 ili 38, ako se uzmu u obzir Vaskršnji i Duhovski utorak praznika, plus 49 nedelja, koji se štampaju crvenim slovima.

Dan u kome su Jevreji odmarali od svega i prelazali svega nekoliko koraka bio je subota, a kod nas je to nedelja. Zbog toga se nedeljom vrši liturgija u hramovima i nije dozvoljen nikakav rad.

S tim u vezi na dan kada je crveno slovo se, zapravo, ne radi da bi se išlo u crkvu i molilo Bogu.

Da na crveno slovo treba da se odmara i svetkuje, svedoči Mojsije i u knjizi Izlaska, navodeći to u četvrtoj božjoj zapovesti, od deset koliko ih je , prema predanju, dobio od boga.

Četvrta božja zapovest glasi: “Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvome” (Izl. 20, 8-10).

Toga dana hrišćani odlaze u crkvu na sveta bogosluženja, vode se ozbiljni i pobožni razgovori u vezi sa praznikom, i ne obavljaju se uobičajeni poslovi u njivi… U kući se obavljaju samo nužni poslovi poput pripremanja hrane, pranja sudova…

Izvor: Telegraf
Foto: telegraph.co.uk

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter