GRAĐEVINARI ZA VAMA VAPI EVROPA: Traže se motažeri skela,fasaderi i instalateri

 

građevinari

 

U evropskim zemljama od građevinskih radnika najviše se trenutno traže montažeri skela, fasaderi i instalateri, kažu u Građevinskoj komori Srbije.

"U Zapadnoj Evropi je najveća potražnja za specijalizovanim radnicima - montažerima skela, fasaderima, majstorima za pod, instalaterima mašinskih instalacija i elektroinstalacija, kao i instalacija na energetskim blokovima u termoelektranama", rekao je potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

On navodi da je zbog građevinske sezone dosta naših građevinaca već otišlo u inostranstvo, gde su bolje plaćeni i imaju više posla.

Prema njegovim rečima, samo evropskim zemlljama trenutno nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila.

"Sve što je vredelo u Srbiji je uglavnom već i otišlo. Rad u Nemačku je organizovan preko detašmana, a u ostalim evropskim zemljama se ide gotovo poludivlje, na turističke vize i posle tri meseca se vraćaju", rekao je Rodić.

Što se tiče tradicionalnih zemalja u kojima su prisutni naši neimari - Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan i Alžir, prema njegovim rečima, tek treba da se započnu dosta veliki poslovi.

"U Rusiji, prema našim procenama, ima oko 20.000 naših građevinara. Trenutno nisu uposleni i preti opasnost da se dobar deo njih vrati u Srbiju. Pitanje je kako će biti organizovana gradnja velikih objekata, a posebno stambenih, za Svetsko prvenstvo fudbalu u Rusiji 2018. godine", kazao je Rodić.

Izvor:Tanjug
Foto:Pixbay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro