Izvor:
30.05.2016 u 20:24
0

ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Žene i deca IZBEGLICE svakodnevno proživljavaju PAKAO!

Položaj žena i dece izbeglica veoma težak, posebno nakon zatvaranja balkanske rute i vraćanjem ilegalnom načinu prelaska granica, rečeno je danas na okruglom stolu "Položaj žena i dece u izbegličkoj krizi".

Na dugom putu do zapadne Evrope krijumčari koriste takvu situaciju, nude im pomoć na putu u zamenu za određene usluge, sve je veći broj trafikinga.

Predstavnica Agencije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Milana Rikanović kaže da je zaključak sa nedavno završenog svetskog humanitarnog samita da se posebna pažnja posveti bezbednosti žena i dece na izbegličkom putu.

"Jedna od osnovnih poruka bila je da ne smemo posmatrati izbeglice kao homogenu grupu. To su različite žene, muškarci, dečaci i devojčice, sa različitim potrebama", naglasila je Rikanović.

Ona je dodala da nisu iste potrebe devojaka i udatih žena, zatim onih koje putuju same ili u grupi, sa decom ili rođacima, da li su obrazovane, da li znaju engleski.

"To su sve faktori koji utiču na to da li će ona dobiti uslugu tokom puta, koliko je izložena riziku i gde će završiti", naglašava Rikanović.

Kako kaže, ne postoje precizni podaci koliko je žena i dece na izbegličkom putu, da postoji nasilje nad ženama, kao i nasilje nad dečacima i da se dešavaju smrtni slučajevi.

"Vidimo da su se sa zatvaranjem granica, otvorili neki novi izazovi pred nama. Imamo sve veći broj trafikinga, sve više ilegalnih prelazaka granice", naglasila je ona.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/SaudiMonarchy

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter