28°C

Beograd

UDRUŽENJA IZBEGLICA ZAHTEVAJU: Teslina urna da se položi u PORTU HRAMA SVETOG SAVE

Izbeglička udruženja koja deluju u Srbiji podržala su danas iniciajtivu da urna sa pepelom Nikole Tesle bude položena kod hrama Svetog Save na Vračaru.

Udruženja Srba iz Hrvatske i Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvastke podržavaju zaključak Svetog Arhijerejskog Sabora da se zemni ostaci Nikole Tesle prenesu iz Muzeja i sahrane u porti hrama Svetog Save i time bi Tesla konačno dobio svoj grob.

U saopstenju se podseća da su kao Teslini zemljaci, članovi udruženja ranije u više navrata predlagali da se taj čin obavi 2013. godine kada se obeležvala 1.700 godina hrišćanstva i 70. godina od Tesline smrti, kao i prilikom obeležavanja 150 godina od njegovog rođenja.

Polemika koja je posle toga vođena pokazuju da još ima onih koji zastupaju stanovište da urna i dalje kao eksponat treba da stoji u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, do onih koji smatraju da Tesla zaslužuje sopstveni hram ili mauzolej, navdeno je u saopštenju.

Potsećamo, juče su se sastali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej koji su razgovarali o o obnovi Hrama Svetog Save, a patrijarh je predložio da posmrtni ostaci Nikole Tesle budu sahranjeni u porti Hrama, gde će mu biti podignut i spomenik.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/86Malecko

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar