Izvor:
04.05.2017 u 18:02
0

STRUČNJACI SKEPTIČNI: Teško do penzija bez radnog staža!

Penzija bez radnog staža? Zvuči primamljivo, ali nije realno! To bi u najkraćem bio sud stručnjaka koje smo pozvali da nam prokomentarišu predlog Katarine Stanić i Gordane Matković, koje su u svojoj studiji "Socijalna zaštita u starosti: dugotrajna nega i socijalne penzije", predložile da i građani koji nemaju radni staž posle 65. godine života dobijaju penziju.

Ekonomista Milan Kovačević smatra da je ovu ideju teško ostvariti jer država ima druge prioritete.

– Mislim da taj predlog nije realan jer u budžetu nema sredstava za to, bar ne u narednih nekoliko godina. Prioritet su već zarađene penzije, koje prima oko 1.750.000 ljudi, dok onih bez radnog staža sa navršenih 65 godina ima tek oko 250.000, i uglavnom se radi o poljoprivrednicima koji nisu uplaćivali doprinose. Kada bi takva penzija i bila uvedena, ona bi bila u rangu socijalne pomoći – kaže Kovačević i dodaje da su Švajcarci takvu ideju odbili na referendumu:

– Kod nas bi takav predlog na referendumu verovatno bio izglasan, ali teško da bi mogao da bude primenjen, jer nema odakle. Državi ništa ne pada sa neba, mora se prvo obezbediti novac u budžetu.

Slično razmišlja i analitičar Dragomir Anđelković:

– Taj predlog je human, ali nažalost, mislim da ga je sadašnjim uslovima nemoguće ostvariti. Srbija ima mnogo penzionera, a malo radno sposobnih ljudi, i s obzirom na natalitet, teško da će se nešto promeniti u skorije vreme u tom smislu. Jednostavno, u budžetu nema novca za tako nešto – izričit je Anđelković.

Izvor: Happytv.rs

Foto: Instagram / kylehobbes

Foto: Medija centar

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter