Izvor:
26.05.2017 u 19:19
0

SUD U VALJEVU REHABILITOVAO NIKOLU KALABIĆA!

Viši sud u Valjevu rehabilitovao je nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića, potvrđeno je danas agenciji Beta u Višem javnom tužilaštvu.

Postupajući sudija Dragan Obradović utvrdio je tokom postupka, koji je pokrenula Kalabićeva unuka Vesna Kalabić da se ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu, donetim od aprila do oktobra 1945, a koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Ništavim se smatra i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946, kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina, kao i pravne posledice tih odluka, pa se “rehabilitovano lice Nikola Kalabić smatra neosuđivanim”.

Postupak pred Višim sudom trajao je pet godina, a prethodio mu je postupak pred Osnovnim sudom u Valjevu, kojim je utvrđeno, uz pomoć relevantnih svedoka iz poratnog vremena, da je Kalabić ubijen u jednoj pećini u klisuri reke Gradac kod Valjeva i da prema tome nije mogao ni da izda svog komandanta Dragoljuba Mihailovića.

Viši tužilac u Valjevu rekao je agenciji Beta da će se svakako žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.

Presuda je u tužilaštvo stigla 27. aprila na 36 kucanih strana.

Zahtev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića jer je streljan pre njega, kao i da je stradao iz politickih, nacionalnih, a pre svega ideoloških razloga.

Podsetimo Nikola Kalabić se na Bukulji 1941. godine pridružio četnicima Koste Pećanca, ali ga je ubrzo napustio zbog saradnje s Milanom Nedićem. U leto te godine na Ravnoj gori se priključio Draži Mihailoviću, a ubrzo je postao komandant Gorske garde. Po verziji koja ga je “odvela na sud”, Kalabić je pošto ga je Ozna uhapsila, izdao Dražu.

Izvor: Telegraf
Foto: Facebook/Nikola Kalabic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter