Izvor:
27.05.2017 u 12:37
0

PUNIŠ MOBILNI I MRŠAVIŠ: Neobičan projekat srpskih srednjoškolaca

Učenici Srednje mašinsko-tehničke škole "14. oktobar" iz Kraljeva prepravili su sobni trenažer tako da proizvodi struju dovoljnu za dopunu baterije na mobilnom telefonu.

U okviru projekta "Zelena energija i zdrav život", koji podstiče promovisanje obnovljivih izvora energije, učenici ove škole zajedno sa nastavnikom Nenadom Rumenićem pokazali su da je moguće od jednog običnog sobnog bicikla dobiti multifunkcionalnu napravu.

– Postavili smo elektroniku koju napaja generator sa stabilizatorom napona za bezbedno punjenje mobilnih telefona ili tableta koji se nalazi na biciklu. Na tabletu su snimljene lekcije iz stručnih predmeta, povezan je sa internetom, tako da učenici mogu i da nešto nauče i da se rekreiraju – kaže Rumenić.

Ideja je potekla od Milana Novakovića, predsednika Zavičajnog društva Kraljevo, koji je i sufinansirao rad na projektu, a grad Kraljevo je obezbedio delove za nadogradnju "Bajkfona".

– Za par minuta okretanja pedala, baterija na mobilnom može da se dopuni za osam odsto – kaže Rumenić.

Maturant Dušan Đurić kaže da je dosta đaka učestvovalo u izradi i čak su ostajali i posle časova kako bi ga napravili.

Izvor: Blic.rs

Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter