Izvor:
29.05.2017 u 13:51
0

MUŠKARCI, PAZITE SE: OD 1. JUNA MOŽETE U ZATVOR ZBOG KOMPLIMENTA!

Dva nova dela Krivičnog zakonika koja na snagu stupaju 1. juna, odnose se upravo na proganjanje i polno uznemiravanje.

U slučaju da ženi udelite kompliment mimo njene volje ili da to radite napadno, rizikujete odlazak na robiju i to počev od četvrtka!

Kako piše Informer, dva nova dela Krivičnog zakonika koja na snagu stupaju 1. juna, odnose se upravo na proganjanje i polno uznemiravanje.

– Polno uznemiravanje predstavlja svako dobacivanje, “slobodnije” ponašanja, pa čak i laskanje ukoliko je protiv volje žene i za to delo propisana je novčana kazna ili zatvor do šest meseci.

– Proganjanje, sa druge strane, podrazumeva slanje poruka, zivkanje telefonom, praćenje ili sačekivanje ispred kuće ženske osobe i onaj ko to radi rizikuje da tri godine robije.

Stručnjaci smatraju da su ova krivična dela uvedena zbog zaštite žena, ali da ostavljaju veliki prostor za zloupotrebe i manipulacije.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde radomir Ilić kaže da će ova krivična dela biti primenjiva samo ako “ugrožena strana” stavi do znanja da joj takav način komunikacije ne prija.

– Kad god postoji normalan i željen odnos između dve osobe, to je nešto što je dozvoljeno. Ukoliko jednoj od strana u toj društvenoj interakciji to ne prija, gde to jasno stavlja do znanja, mi onda možemo da govorimo o granicama koje su pređene i o eventualnom postojanju krivičnog dela – rekao je on za ovaj list.

Stručnjaci ipak smatraju da bi bilo dobro napraviti razlike između bontona, nekulture i uznemiravanja kako bi se izbegle zloupotrebe zakona.

Izvor: Telegraf.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter