Izvor:
29.05.2017 u 17:50
0

POZNATI KRIMINOLOG TVRDI: Komplimenti ne mogu biti nasilje, novi zakon je genetski modifikovan i neprimenjiv!

Od 1. juna u Srbiji na snagu stupaju, u okviru novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, četiri nova krivična dela i to: sakaćenje ženskog polnog organa, proganjanje, prinudno sklapanje braka i polno uznemiravanje. Međutim, pod polno uznemiravanje mogu da se podvedu i – komplimenti! Da, dobro ste pročitali. Za dobacivanje, zviždanje, upućivanje neprimerenih komentara, neželjenih komplimenata i sličnih dela polnog uznemiravanja, počinioci će od krivično odgovarati. Zaprećena kazna za ovo delo je novčana kazna ili zatvor do šest meseci, a ako je žrtva maloletno lice, počiniocu preti zatvor od tri meseca do tri godine.

Koliko je ovaj deo zakona dobar i kako će izgledati u praksi, pitali smo našeg poznatog kriminologa dr Zlatka Nikolića.

– Kazne za nasilje i proganjanje su u redu, ali deo zakona koji se odnosi na neželjene komplimente je besmislen i neprimenjiv u praksi! To je mrtvorođenče – izričit je Nikolić, koji smatra da je zakon prepisan iz neke zapadne zemlje i da nikako ne odgovara našem mentalitetu i kulturi.

– To je genetski modifikovana norma, čija primena će biti besmislena, a može doći i do zloupotreba. Pošto je nemoguće utvrditi kada to komplimenti prelaze u nasilje, moguće su razne zloupotrebe u praksi, a ishod eventualnih suđenja zavisiće od toga koja strana je sudiji više simpatična. Jer, ovakve stvari su nedokazive – tvrdi Nikolić i dodaje da je takođe problem što je zakon u potpunosti feministički:

– Ovaj zakon je pisan samo za žene, što je zakonodavna diskriminacija. To je feministički zakon! Pa i muškarci mogu da budu proganjani, mene je kao studenta tri meseca proganjala koleginica. Niko ne bi smeo da bude proganjan, da ga prate, sačekuju ispred kuće i na radnom mestu, uznemiravaju preko telefona i društvenih mreža… Zakon bi trebalo da bude jednak za sve – zaključuje Nikolić.

Izvor: Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter