Izvor:
02.06.2017 u 17:50
0

NAJEZDA ZMIJA U SRBIJI: Primećene u Užicu, Nišu, Kragujevcu, incident u Beogradu, pojavljuju se i nepoznate vrste! (VIDEO)

U centru Beograda je prava najezda zmija. Toliko ih ima da je jedna pokušala da uđe u banku u centru grada. Radnicima uopšte nije bilo svejedno, pa su se zaključali i čekali Veterinu Beograd da reši slučaj.

Među znatiželjnim prolaznicima koji su se sklanjali i sa dovoljne daljine pratili situaciju, našao se jedan koji je šaljivo dobacio: “Da li je nekom ispala zmija iz džepa?”
Inače, većina zmija u Srbiji, uklјučujući i otrovnice, može se sresti od ranog proleća do pozne jeseni.

U proteklih mesec dana zmije su preplavile Srbiju. Ljudi su nailazili na njih na najrazličitijim mestima, čak i u bolnicama i autobusima. Danas se jedna pojavila ispred bankomata u centru Beograda. Ono što je jako važno jeste da ne paničite, jer nisu otrovne!

I u Beogradu se proteklih dana dogodilo nekoliko incidenata kada su zmije zalutale na neobična mesta i izazvale pravu paniku među stanovinicima prestonice. Međutim, u Veterini Beograd kažu da su susreti sa zmijama i na beogradskom asfaltu uobičajena stvar.

– Ove godine imali smo nešto manje intervencija, ali temperatura ide na gore, tako da ćemo najverovatnije stići do nekog proseka – smatra direktor “Veterine Beograd” Budimir Grubić i dodaje da se najčešće kreću noću, kada love.

Kako je naveo, vrste na koje možemo po Beogradu najčešće da nabasamo su belouške, ribarice i smukovi, a one nas brane od štetnih insekata i glodara i ne napadaju, uglavnom se sklanjaju same.

Najviše ih ima u Višnjici, na Karaburmi i Novom Beogradu, naseljima koja su okrenuta ka reci – objasnio je on.

Gde su se sve zmije pojavljivale u maju:

Video iz uzičkog sela Volujac uplašio je mnoge. Naime, na njemu se u malinjak uvukla ogromna zmija, a mnogi koji su pogledali ovaj video, nazvali su je “užička anakonda“.

Gmizavca je na ulazu u Vranje primetila devojka iz zadnjeg dela autobusa koji je iz Bujanovca krenuo u Niš, koja je ubrzo alarmirala svoje saputnike.

– Čula sam samo kako jedna devojka vrišti “Zmija, ima zmija… “. Drhtala je i u sekundi prebledela. Dotrčala je do vozača i kazala mu je da joj je preko nogu prešla zmija. Prvobitno je mislila da joj je pala jakna, ali kada se savila da je podigne ugledala je pred nogama gmizavca – priča Katarina Janjić, jedna od putnica u autobusu.

U Ulici Sretena Stevanovića, u donjem delu Vranja, vlasnik vozila „folksvagen bora“ primetio je pod haubom svog automobila zmiju, koja nije mogla da bude izvučena na licu mesta.

Vlasnik “folksvagen bore“ je, primetivši zmiju, odmah alarmirao Komunalnu policiju, a ubrzo je na lice mesta stigao i Vladica Stanković iz hanskog udruženja "Poskok".

U krugu fabrike automobila “FCA Srbija” u Kragujevcu radnika Dejana P. (38) 9. maja je ujela zmija otrovnica! Nesrećnog čoveka za podlakticu je ujela zmija šarka! Zahvaljujući brzoj intervenciji lekara, nije bio životno ugrožen. Incident se dogodio dok se grupa radnika nakon završene smene vraćala kućama.

Pre izlaska iz fabričkog kruga, videli su zmiju. Tada je Dejan P. Ne sluteći da se radi o otrovnici zmiju uhvatio za rep, ali ona se izvila i ugrizla ga za ruku.

U krugu prokupačke Opšte bolnice “Dr Aleksa Savić“ pojavila se zmija, koja je izazvala paniku među pacijentima. Ubrzo su je oterali, a poznavaoci ovih gmizavca kažu da nije reč o otrovnici!

Kako smo nezvanično saznali, ona je bila sklupčana na travi nedaleko od trafostanice koja je u bolničkom krugu i primetila ju je žena koja je slučajno prolazila.

Zmimje su opsele fabričke krugove poslednjih dana, tako da je posle vesti da je radnika u Kragujevcu ujela šarka i u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu pronađena skupina ovih gmizavaca.

Komunalne i specijalizovane službe morale su da intervenišu, jer se u ulici Goce Delčeva na Novom Beogradu u blizini fakulteta “Džon Nezbit” pojavila zmija nepoznate vrste.

Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine iz Vladičinog Hana samo u jednom danu intervenisalo je dva puta. U buretu u sušnici porodične kuće, pronađena su dva smuka.

Većina zmija u Srbiji, uklјučujući i otrovnice, može se sresti od ranog proleća do pozne jeseni.

– Južno od Save i Dunava mogu se naći sve tri vrste otrovnica koje žive u Srbiji (poskok, šarka i šargan), poskok je najviše rasprostranjen, ima ga na gotovo celoj teritoriji južno od Save i Dunava. Šargan i šarka su rasprostranjeni južno od Save i Dunava uglavnom na visokim planinama, i to ne na svim, jer zahtevaju određenu klimu i staništa.

– Što se tiče Vojvodine, tamo se od otrovnica može sresti samo šarka, i to na svega par lokaliteta, kao što su Fruška Gora, gde je inače jako retka, Vršacki Breg, Obedska bara, Zasavica i jos nekoliko – kaže herpetolog Aleksandar Simović iz Srpskog herpetološkog društva “Milutin Radovanović”.

POSKOKA IMA SVUDA, ŠARKA I ŠARGAN NA PLANINAMA

Šarka (Vipera berus) je zmija koja se obično povezuje sa visokoplaninskim staništima, ove vrste ima i u nizijama.

U Vojvodini se može sresti na nekoliko lokaliteta, kao što su Fruška gora, Vršački breg, Obedska bara i Zasavica. Na ovim mestima u Vojvodini populacije su prilično male, tako da je mala verovatnoća da se sretnete sa ovom vrstom zmije.

Južno od Save i Dunava sa šarkom se možete sresti na nekoliko planina, kao što su Kopaonik, Stara planina, Šar planina. Šarka je u Srbiji strogo zaštićena vrsta.

Poskok (Vipera ammodytes) je vrsta koja se može sresti na gotovo svim mestima do 1.500 metara nadmorske visine južno od Save i Dunava.

Poskok je naša najveća otrovnica. Preferira osunčana staništa, kao što su kamenjari, otvorene osunčane šume, žbunje i slično. Često se nalazi u neposrednoj blizini naseljâ. Ova vrsta je u Srbiji zaštićena.

Šargan (Vipera ursinii) je naša najmanja otrovnica, ujedno i najbezazlenija. Može se sresti samo na Šar planini i Prokletijama. Šargan je takođe strogo zaštićena vrsta. Prema Crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode, ova vrsta je ranjiva.

Smrtni ishodi su, u slučaju ujeda naših otrovnica, izuzetno retki. Na otrov su osetljiviji deca i stariji, kao i alergične, hronično obolele ili osobe slabijeg imuniteta.

Izvor: Telegraf
Foto: Facebook/dzenaid, Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter