Izvor:
03.06.2017 u 01:48
0

SPORNA HRANA ZA BEBE NIJE PRODAVANA U SRBIJI!

Preduzeće Medis Pharma d.o.o, kao distributer proizvoda Novalac Medis, saopštilo je danas da je preventivno povučena mlečna hranu za odojčad Novalac C C, serija 45405, i naknadno pojasnilo da ova serija Novalac C C nikad nije bila prodavana na tržištu Srbije.

"Ova serija Novalac C C nikad nije bila dostupna na tržištu Srbije, jer smo već u veledrogerijama zaustavili prodaju", navedeno je u dodatnom saopštenju.

Rok za upotrebu te hrane za bebe je 23. septembar 2018, a proizvođač je UP Medi-Europa SA, poreklo Francuska.

"Razlog za povlačenje je verovatno neadekvatan sadržaj estara masnih kiselina (3-MCPD, glicidil ester) koji je utvrđen u analizi", navodi se u saopštenju.

Da bi se isključile bilo kakve moguće negativne posledice za zdravlje, savetujemo da kupci ne upotrebljavaju proizvod Novalac C C, serija 45405, rok upotrebe do 23. septembra 2018, stoji u saopštenju.

Preduzeće Medis Pharma d.o.o. navodi da estri masnih kiselina nastaju u proizvodnji biljnih masti i ulja, te su prisutni u skoro svim termički obrađenim namirnicama koje sadrže biljne masti, između ostalog i u mlečnim formulama za odojčad.

"Biljna ulja su, kao prisutna u mlečnim formulama za odojčad jer su

najsličnija masnoći u majčinom mleku. Prehrambena industrija, Svetska zdravstvena organizacija, Evropska agencija za bezbednost hrane i druge institucije koje se bave proizvodnjom hrane i njenom regulacijom već decenijama proučavaju uticaj tih spojeva na ljudsko zdravlje, ali o tome nemaju jedinstveno mišljenje", navedeno je u saopštenju.

Tanjug
Foto: Novalac.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter