Izvor:
03.06.2017 u 13:44
0

KIŠA DIKTIRA CENE JAGODA I TREŠANJA: DVA KILOGRAMA JAGODA KAO KILOGRAM ŠNICLI!

Za kilogram prvoklasnih trešanja i jagoda treba izdvojiti 200 dinara ako ih kupujete na pijaci. U marketima su skuplje minimum 50 odsto. Istina, ove dve vrste voća do pre desetak dana koštale su i po 300-400 dinara za kilogram, pa im je cena znatno opala, ali trgovci tvrde da je teško da će biti jeftinije od ovoga.

S druge strane, građani kažu da im je i dalje mnogo da daju po 200 dinara za kilogram i upoređuju da za taj novac mogu da kupe pola kilograma mesa i spreme ručak za celu porodicu.

– Mraz i hladan i kišovit april su znatno ubili rod. Jagode su manje rodile nego prošle godine. Cena od 180 dinara za kilogram je na granici isplativosti, ne verujem da ću moći da ih prodajem ispod toga – kaže Milovan Jovanović iz Krnjače koji jagode prodaje na pijaci "Zeleni venac" u Beogradu.

Sličnog stava je i njegov kolega Stanoje Pavlović iz okoline Uba, koji prodaje trešnje.

– Bilo je mnogo kiše, rod je lošiji nego ranije. Ja prodajem trešnje sorte "burlat" i zaista ne mogu da ih dam ispod 200 dinara. Ali ako prodaja bude loša moraćemo da spustimo cene. Bolje da uzmemo ikakav novac, nego da bacamo rod. Malo bolje se prodaju od kada je cena pala sa 300 na 200 dinara, ali i dalje je to loše. Ima ljudi koji kupe 200-300 grama. Retko ko da kupi više od kilogram – kaže Pavlović.

Penzionerka Milanka Smiljić kaže da je počela da kupuje i jagode i trešnje jer su sada cene nešto prihvatljivije negoli prethodnih dana.

– Kupim pomalo da zadovoljim dušu i da poslužim unuke kad dođu iz škole. Dok su bile po 300 i više dinara zaobilazila sam ih – priča ova penzionerka.

I Nebojša Stanković, radnik na građevini, kaže da je čekao da malo pojeftine pa da kupi za sebe i porodicu koje kilo jagoda jer su bile skupe.

Dr Nenad Magazin, docent na katedri za voćarstvo novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, kaže da je hladni talas učinio svoje.

– Oštećenja na rodu koja je izazvao hladni talas krajem marta prilična su, a naročito je pogođen rod trešanja i jagoda. I nije samo hladnoća ono što nije pogodovalo voćkama. Nije bilo ni pčela, ni bumbara, samim tim ni oprašivanja, okolnosti za razvoj su bile jako loše – objasnio je Magazin.

Oni kojima klasa nije važna i koji su spremni da se zadovolje sitnijim primercima proći će nešto jeftinije.

Tako se one malo lošije trešnje na beogradskim pijacama mogu naći od 150 do 180 dinara, a isto tako je i sa jagodama.

Situacija u gradovima širom Srbije slična je kao i u Beogradu. U Zrenjaninu na pijaci kilogram jagoda košta od 230 pa do čak 290 dinara, a trešnje od 170 do 190.

U Subotici su jagode od 180 do 200 dinara, a trešnje se ne mogu naći ispod 200. U subotičkim marketima cene jagoda idu i do 350 dinara. U užicu jagode koštaju od 180 do 250 dinara na pijaci, a trešnje od 200 do 250.

U Jagodini je raspon u cenama znatno veći, pa kilogram jagoda može da se kupi i za 100, ali i za 250 dinara. Trešnje se prodaju od 100, 160, pa i 200 dinara.

Ni na jugu nije mnogo povoljnije. Na pijaci u Vranju trešnje se prodaju za 180, a jagode za 150 do 200 dinara.

Izvor: Informer.rs

Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter